AlgemeenAchtergrond

Vleesconcerns presteren wisselend op beurzen

De beurs staat in het teken van onrust over Griekse schulden en een scherpe daling van grondstofprijzen. Opvallende winst boekten deze week Unilever en JBS. Laatstgenoemde was juist vaak de gebeten hond op de beurs in de laatste weken.

Het Braziliaanse vleesconcern rekent echter keihard af met vrees voor tegenvallende resultaten door een winststijging van 48 procent in het laatste kwartaal te rapporteren. Dat is drie keer zoveel als veel analisten verwachtten.

Concurrent Tyson Foods maakte deze week juist matige cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De winst is ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven, terwijl de omzet 16 procent is gestegen door het invoeren van hogere prijzen. Zowel de omzet als winst blijven achter bij de verwachting van analisten. De vraag naar vlees kan volgens topman bovendien afnemen als hogere aardolieprijzen in het budget van consumenten snijden.

Het bedrijf voorziet volgens topman Donnie Smith ook 500 miljoen dollar extra voerkosten voor dit jaar, welke mogelijk niet allemaal kunnen worden doorberekend aan de afnemers. Concurrent Smithfield Foods werd op de beurs meegesleurd in de malaise. Beide vleesbedrijven zitten qua beurswaarde nog wel ruim 7 dollar boven hun dieptepunt in de laatste 52 weken.

Agriconcerns ADM en Bunge, vooral bekend om hun handelsactiviteiten, zagen de beurswaarde eveneens afnemen. Dit hangt met name samen met de prijzen voor mais en tarwe. De prijzen voor deze grondstoffen zijn op de termijnmarkt Chicago gedaald nadat het Amerikaanse ministerie (USDA) een eerste raming publiceerde voor de nieuwe oogst 2011/2012.

Met name voor mais geldt dat de USDA toch een sterker herstel van de productie verwacht dan bijvoorbeeld de International Grains Council. Het seizoen is echter nog vroeg, in de EU zit de mais er nog maar net weer in, maar met name speculanten die niet voltijds met agribusiness bezig zijn reageren traditioneel heftig op de raming. Verdere prijsdruk kan aanhouden als de VS inderdaad, zoals president Obama wil, de steun voor bio-ethanol afbouwt.

Beheer
WP Admin