AlgemeenAchtergrond

‘Vlees een belangrijke ziekmaker’

Donderdag is het Wereldgezondheidsdag. Reden voor de Stichting Vier-Voeters nog eens te wijzen op de nadelen van het eten van vlees. Volgens de organisatie is vlees een belangrijke ziekmaker, en blijft vlees onterecht in gezondheidsdiscussies buiten schot. De mens heeft lang niet zoveel vlees nodig als ze nu eten, zegt campagnemedewerker Barbara van Genne.

Kritiek op het eten van veel vlees is niet nieuw. Vanwaar deze oproep?
“Mensen brengen het eten van vlees wel in verband met dierenwelzijn en aantasting van het milieu. Maar het is minder bekend dat het één van de ongezondste voedingsmiddelen is die er bestaat. Het eten van veel vlees is gerelateerd aan de meest voorkomende welvaartsziekten: hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, beroertes en bepaalde vormen van kanker.”

Hoe komt dat?
“Het kost het menselijk lichaam veel tijd om vlees te verteren, waardoor het erg lang in het lichaam blijft. Dat kan rotting in de darmen veroorzaken, waarbij gifstoffen vrijkomen die de nieren aantasten. Zelfs bij mensen die weinig vlees eten, moeten de nieren driemaal zo hard werken als bij vegetariërs.”
“Daarnaast bevat vlees vaak vaak vet en worden veel dieren behandeld met antibiotica en hormoonpreparaten. Tenslotte krijgen de dieren vaak via het voer zware metalen binnen. Deze stoffen komen uiteindelijk dus ook in onze maag.”

Hebben mensen dan geen vlees nodig? De mens heeft toch altijd vlees gegeten?
“Nederlanders eten gemiddeld 44 kilo vlees per jaar. Dat is een relatief recent fenomeen. De mens heeft altijd vlees gegeten, maar altijd in veel mindere mate. Het is pas sinds de opkomst van de bio-industrie dat vlees in zulke grote hoeveelheden en tegen een heel erg lage prijs in de schappen komt. Pas de laatste paar decennia is de consumptie heel hard gegroeid tot het huidige niveau.”

Is er in de maatschappij al sprake van een omslag?
“Nee, dat kun je nog niet zeggen, maar de bewustwording groeit wel. We adviseren mensen die het moeilijk vinden minder vlees te eten om te beginnen met één vleesloze dag per week. Mensen kunnen ook porties verkleinen op de dagen dat ze toch vlees eten, of vlees vervangen door andere eiwitrijke producten zoals champignons of noten, of kiezen voor vleesvervangers als soja, tofu en tempeh.”

Jullie zijn niet de enige organisatie die zich bezig houdt met de productie van vlees en het welzijn van dieren. Waarom zijn er zoveel organisaties?
“De doelen komen vaak overeen, maar er zijn duidelijke verschillen. Wakker Dier richt zich bijvoorbeeld op productiedieren en benadert vooral supermarkten. De Dierenbescherming is net als ons breder georganiseerd, maar is echt een landelijke organisatie. Vier-Voeters is 20 jaar geleden opgezet in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en kent vertakkingen naar onder meer België, Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland.”
“Dat er veel organisaties met ieder een specifieke insteek of doelgroep zijn, heeft ook bepaalde voordelen. Je kunt sneller en soms gerichter inspelen op gebeurtenissen.”

Beheer
WP Admin