Lees alles over de varkensprijs van Vion in de wekelijkse marktanalyse van Boerderij. - Foto: Koos Groenewold VarkensMarktanalyse

Trage vleesmarkt remt varkensprijs Vion

De vleesvarkensnotering van Vion komt deze week twee cent lager uit dan vorige week. De notering daalt van € 2,32 naar € 2,30 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met € 2,11 per kilo exclusief btw.

De stap omlaag komt niet als een verrassing. Vorige week daalde de Duitse varkensprijs van € 2,30 naar € 2,25 per kilo geslacht gewicht. Ook de DCA Beursprijs reageerde daarop met een verlaging van 2 cent.

Lees verder onder de grafiek varkensprijs Vion

Druk nog niet van Duitse ketel

En de druk is nog niet van de Duitse ketel. De prijs waarvoor Duitse slachters hun vlees aan de retail kunnen afzetten, is ook gekoppeld aan de varkensprijs. De slachters zijn nog ontevreden over de margeverbetering die door de stuiver prijsval is gerealiseerd. Ze willen de prijs verder omlaag hebben. Zo somt Tönnies in zijn wekelijkse nieuwsbrief Europese landen op waar de varkensprijs de afgelopen week ook gezakt is en stelt dat vlees van Duitse varkens niet concurrerend is. Als voorbeeld noemt de slachter Denemarken, die de laagste prijs van Europa betaalt, met € 1,85 per kilo.

Vleesverkoop zorgt ook voor druk

Het is volgens Vion niet alleen de verlaging van de Duitse prijs waar de druk vandaan komt. Ook de vleesverkoop is een oorzaak. Die loopt grotendeels prijshoudend door, maar op de trimmings (snijsels die naar worstmakerijen gaan) en bijproducten staat grote prijsdruk. Dat zijn niet de meest luxe delen van het varken, maar doordat deze wel in het volume doortellen scheelt dat toch zo een paar euro op een varken, en dat komt neer op € 0,02 tot € 0,025 per kilo geslacht gewicht. Voldoende om de varkensprijs weer in beweging te krijgen.

Prognose: prijsdruk.

Beheer
WP Admin