AlgemeenAchtergrond

Vezelhennep toevoeging op rantsoen melkkoe

Cehave-dochter Agerland wil vezelhennep inzetten als structuurvoer voor melkveehouders.

Het bedrijf heeft vorig jaar een kleinschalige proef gedaan bij één bedrijf. Dit jaar wordt hennep gezaaid bij zeven melkveehouders op 20 hectare land. Agerland merkt dat steeds meer melkveehouders behoefte hebben aan een goedkoop voedermiddel met veel structuur, vertelt specialist Mark de Beer van het bedrijf.

Vaak krijgen hoogproductieve koeien op melkveebedrijven genoeg voedingsstoffen voor de productie van melk, maar ontbreekt het aan voer met voldoende ‘prik’ in de pens. Sommige veehouders voeren daarom luzerne of stro. Maar luzerne is vrij prijzig en stro werkt niet optimaal als structuur-aanvulling, vertelt De Beer. Vezelhennep lijkt het ideale alternatief. De totale teeltkosten bedragen slechts zo’n 700 euro per hectare. Een hoeveelheid van 35 kuub rundveedrijfmest per hectare moet volstaan als gewasvoeding en de hennep kan half augustus van het land. De opbrengst bedraagt zo’n 45 ton per hectare.

Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld dat voor de oogst de bek van de hakselaar goed moet worden ingesteld, anders wikkelen de stengels zich muurvast in de hakselaar. Verder wordt uit voorzorg een middel aan de kuil toegevoegd tegen eventuele boterzuur-ontwikkeling en er moet duidelijk worden aangegeven dat vezelhennep wordt geteeld.

Beheer
WP Admin