AlgemeenAchtergrond

Verwarde man ontregelt treinen bij Den Bosch

Een 43-jarige ‘verwarde’ man uit Bergen op Zoom heeft vandaag veel opschudding veroorzaakt in de trein naar en op het station in Den Bosch.

De man, die volgens ooggetuigen was gehuld in een witte jurk, winterjas, muts en sportschoenen, riep in een coupé van de intercity vanuit Roosendaal dat hij explosieven bij zich droeg.

Hoewel de man direct bij aankomst rond 8.00 uur in Den Bosch kon worden aangehouden, werden het station, woningen en kantoren ontruimd. Tot ver in de middag kamden politiemensen, bomexperts en politiehonden het stationsgebouw minutieus uit. Uiteindelijk bleek dat er niets was achtergelaten. De treinenloop in de verre omgeving van Den Bosch en het auto- en busverkeer in de stad waren de hele dag ontregeld. De politie onderzocht ook andere stations op de lijn Roosendaal-Den Bosch, maar vond ook daar niets.

De NS veroorzaakte dinsdagochtend onnodig onrust door te melden dat er in de trein een explosief was gevonden. Het bedrijf betreurde de onterechte mededeling die niet gedaan had mogen worden, aldus een reactie.

Burgemeester Ton Rombouts zaaide verwarring door in de loop van dinsdagochtend tegen de verzamelde pers te zeggen dat de situatie iets serieuzer was dan in het eerste uur werd gedacht. Later op de dag liet hij zich niet meer zien om de kwestie niet groter te maken en om mensen niet op ideeën te brengen, aldus de uitleg van een politiewoordvoerster.

De politie zei dat de man in Breda in de trein was gestapt. De woordvoerster kon niet bevestigen dat de man uit Bergen op Zoom komt, zoals hij volgens passagiers had geroepen. Omdat de man zelf verklaarde dat hij explosieven bij zich droeg en omdat reizigers en NS-personeel verklaarden dat hij zich verdacht gedroeg en dachten dat hij iets bij zich had, ontruimde de politie het gebied en doorzocht ze het station zorgvuldig. De politie bevestigde dat de verdachte ook op de agenten die hem arresteerden, een verwarde indruk maakte. De man was alleen en hij is de enige verdachte, aldus de woordvoerder. Hij zit vast en de recherche verhoort hem. Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Honderden kleumende reizigers van de NS werden in een klooster dicht bij het station opgevangen en naar bussen geleid. Taxichauffeurs deden goede zaken met lange ritten naar bijvoorbeeld Den Helder, Utrecht en Roosendaal.

Beheer
WP Admin