VarkensOpinie

Verstoppertje spelen

Slachterijen moeten opener zijn over de nieuwe uitbetaling.

Deze week is een nieuw prikpistool ingevoerd bij de classificatie van vleesvarkens. De spek- en spierdiktemeting is bij de Capteur Gras Maigre (CGM) op 0,1 millimeter betrouwbaar. Bij zijn oeroude voorganger, de Hennessy Grading Probe (HGP), was de meting betrouwbaar op 0,4 millimeter. De persoon die het apparaat bedient is bij de CGM niet meer van invloed, want het meten gebeurt terwijl de naald zich automatisch terugtrekt uit het varken. Voorheen bepaalde de man de snelheid van terugtrekken van de naald en daarmee de nauwkeurigheid van meten.

Met de nieuwe apparatuur komt er ook een nieuwe formule voor bepaling van het vleespercentage. Dat bevreemdt niemand. Nieuwe tijden, nieuwe inzichten, andere normen, andere waarderingen. Waarschijnlijk is dit al wel de tiende wijziging van waarderingen sinds we de HGP hebben, en dat gaf nooit problemen.

Bij de invoering van de HGP in 1986 was al maanden voor invoering duidelijk hoe de uitbetaling zou geschieden. Dit keer is het duisternis troef tot de livegang van het nieuwe systeem, terwijl de slachterijen al maanden weten hoe een varken met de HGP of CGM scoort. Toch communiceren ze niks. De meeste slachterijen moesten op de donderdag voor invoering van de nieuwe uitbetaling hun commissionairs en handelaren nog informeren hoe de varkens in week 14 worden uitbetaald. Dus wanneer een varken een bonus of malus krijgt en hoe groot die zal zijn bij welke spier- en spekdikte. Feitelijk wordt dat varkens leveren, niks weten en hopen op een goede afloop.

Bij dit alles is er één positieve uitzondering: Vion. Dat trekt de registers wel open om de boer te informeren. Van Rooi Meat hanteert acht concepten, elk met eigen inkoopvoorwaarden. Openheid? „Geen belang bij”, aldus Marc van Rooi. Dat wekt de schijn dat maar één ding telt: hoe komen jouw centen in mijn zak. En dan vraagt de slachtsector zich ook nog af waarom ze door de boeren wordt uitgekotst…

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen