AlgemeenNieuws

Verpachters teleurgesteld in pachtvisie BLHB

Doetinchem – Verpachters zijn teleurgesteld in de pachtvisie die de Bond van Landpachters deze week bekend maakte. De visie dient als discussiestuk in de pachtevaluatie die binnenkort van start gaat.

De Bond van Landpachters (BLHB) wil de regels voor reguliere pacht aanpassen en uitbreiden, zodat de pachter beter beschermd wordt. Verpachtersorganisatie Federatie Particulier Grondbezit (FPG) wil juist dat het pachtbeleid verder wordt geliberaliseerd. LTO kiest voor de middenweg.

Erik Somsen, directeur van ASR Landelijk Vastgoed en bestuurslid van de FPG: “Ik vind het teleurstellend dat in de visie van de bond weinig gekeken wordt naar de veranderende rol van pacht voor de landbouw in de toekomst.” Volgens Somsen komt de BLHB met zijn visie over uitbreiding van reguliere pacht door bijvoorbeeld verruiming van het voorkeursrecht alleen op voor de zittende pachters en niet voor de jonge boer. Somsen ziet reguliere pacht als een ‘bedreiging’ voor de ontwikkeling van de landbouw.

LTO is minder uitgesproken over de visie van de BLHB. Pachtdeskundige Dries van Rozen van LTO Noord: “Wij hebben en reguliere pacht en geliberaliseerde pacht. We hebben nu dus twee tegengestelde bewegingen van pacht. Van de twee vormen moeten we af. Het past niet in deze tijd. Modernisering en wijziging van pacht is nodig.”

Volgens Van Rozen is LTO bezig met het schrijven van eveneens een visie die bedoelt is voor de pachtevaluatie die binnenkort start. Van Rozen: “Wij zijn aan het zoeken naar een tussenvorm van pacht. Een vorm die minder vrij is dan geliberaliseerde pacht en minder beschermd dan reguliere pacht.”

Niet alle onderdelen van de visie van BLHB worden afgeschoten. De FPG vindt de invoering van een insteekrecht, ter compensatie van de pachtdruk bij nieuwe pachtovereenkomsten, ‘positief’. Ook LTO staat er niet afwijzend tegenover. De BLHB pleit eveneens in zijn visie voor fiscale vrijstelling voor particuliere verpachters. De FPG en LTO omarmen dit idee.

Beheer
WP Admin