AlgemeenAchtergrond

‘Verhoog drempel subsidie politieke partijen’

De ChristenUnie wil de wet zo aanpassen dat politieke partijen pas overheidssubsidie krijgen als ze meer dan vijfhonderd leden hebben.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zei dat gisteren in een speech in Oud-Beijerland. Nu is het zo dat partijen die aan de laatste Tweede Kamerverkiezingen hebben meegedaan subsidie krijgen als ze met minimaal één zetel in het parlement zitten. Elke partij krijgt dan een basisbedrag van 183.000 euro plus 53.000 euro per zetel. Aanvullend kunnen partijen nog geld krijgen afhankelijk van het aantal leden dat ze hebben.

Slob wil dat dus veranderen en een drempel van minimaal vijfhonderd leden inbouwen. De PVV van Geert Wilders zou dan geen subsidie meer ontvangen.

Slob pleit ook voor de mogelijkheid van tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in gemeenten waar de bestuurlijke verhoudingen verziekt zijn. Aanleiding hiervoor is een onderzoek waaruit blijkt dat een op de drie wethouders de afgelopen vier jaar het college van burgemeester en wethouders vervroegd heeft verlaten. De meeste wethouders (60 procent) haakten af wegens een politiek conflict.

Beheer
WP Admin