VarkensNieuws

Verdere opening China verbreedt marktmogelijkheden

Boxtel/Helmond – De verdere opening van de Chinese markt voor varkensvlees met de mogelijkheid om pootjes rechtstreeks te exporteren heeft niet direct enorme gevolgen voor de varkensprijs. Het verbreedt vooral de afzetmogelijkheden. Dat zeggen zowel Vion als Van Rooi. ‘Alle beetjes helpen’, is in het kort de reactie van de beide bedrijven die toestemming hebben om rechtstreeks pootjes te exporteren.

Varkenspoten maken een zeer klein deel uit van het totale karkasgewicht van het varken. De totaalopbrengst van het karkas gaat hooguit met enkele dubbeltjes omhoog. Per kilo is dat nauwelijks terug te vinden. Marc van Rooi wijst er op dat de poten in feite toch al wel op de Chinese markt terecht kwamen via de omweg HongKong. Dat bevestigt ook COV-voorzitter Jos Goebbels. Het grote voordeel zit dan ook vooral in het uitschakelen van deze tussenstop die alleen maar kostenverhogend werkt. Marc van der Lee van Vion stelt dat de markttoegang tot China vooral voordelen heeft vanuit oogpunt van marktverruiming. “Er zijn meer landen buiten Europa waar we met varkenspootjes terecht kunnen. China komt er nu bij.”

Nu ook varkenspoten naar China kunnen komt het er op neer dat de Chinese markt open staat voor alle onderdelen van het varken behalve de magen en darmen. Voor de duurdere onderdelen van het varken is de Chinese markt op dit moment niet aantrekkelijk, aldus Marc van Rooi. “We verliezen het van de Amerikanen.” Van Rooi denkt de komende tijd regelmatig een container met varkenspoten te kunnen exporteren naar China. Het zelfde geldt voor Vion dat vanaf twee locaties (Groenlo en Boxtel) mag exporteren.

De COV hoopt de komende tijd te bereiken dat meer bedrijven toegang krijgen tot de Chinese markt.

Beheer
WP Admin