AlgemeenNieuws

Verdachte komkommers in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Doetinchem – Duitse media maakten zondag melding van de mogelijke vondst van de Echec-bacterie op drie komkommers in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

De komkommers zijn gevonden in restaurants en winkels in de noordoostelijke deelstaat. Inspecteurs van de voedselautoriteit stuitten op de komkommers na interviews van zieken. Of de komkommers werkelijk de gevaarlijke bacterie Ehec bevatten wordt de komende dagen duidelijk. Ook is niet duidelijk of de komkommers uit dezelfde partij afkomstig zijn als die eerder gevonden in Hamburg. Daar werden op een groothandelsmarkt vier komkommers met de gevaarlijke bacterie aangetroffen. Van de vondst zijn twee waarschuwingen uitgegaan naar andere lidstaten; een voor biologische komkommers uit Spanje en een voor komkommers zonder aanduiding, eveneens uit Spanje. Op basis van deze meldingen lijkt de bacterie gevonden op zowel biologische als gangbare komkommers.

Minister van landbouw en consumentenbescherming Ilse Aigner stelde zondag nog altijd vast te houden aan de waarschuwing voor het eten van rauwe tomaten, bepaalde slasoorten en komkommer. Dat advies voor Noord-Duitsland blijft geldig tot de bron van de besmetting is vastgesteld. Maandag komt de minister in crisisoverleg samen met haar collega van volksgezondheid en de diensten in de verschillende deelstaten.

Beheer
WP Admin