AlgemeenNieuws

Verdaas wil kijken naar alternatief PAS

Den Haag – Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw wil proberen binnen een jaar met een oplossing te komen voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

“Ik kan het niet helemaal met zekerheid zeggen, omdat het niet alleen van mij afhangt, maar het is me wel een lief ding waard. Er is schreeuwend behoefte aan duidelijkheid hierover”, zegt Verdaas. Hij geeft aan dat het ministerie tegen het aanwijzen van de laatste PAS-gebieden aan zit. “Daar moet de Raad van State nog wel over adviseren en dat kost nu eenmaal tijd”, zegt Verdaas.

De staatssecretaris is gerustgesteld dat bij het complexe dossier de wil en de wens breed wordt gedeeld om eruit te komen. “Dat wil niet zeggen dat het morgen geregeld is, maar dat is wel op een andere manier in gesprek zitten dan dat er nog uiteenlopende visies zijn of de PAS uitgevoerd moet worden of niet”, zegt Verdaas. Hij vindt de PAS een complexe manier om weer lucht te krijgen, zodat er weer ontwikkelingen mogelijk zijn. “We moeten de PAS op korte termijn ook doorzetten. Maar voor de lange termijn wil ik toch kijken of er niet een eenvoudigere manier is om hetzelfde doel te bereiken.” Verdaas denkt daarbij aan een regime waarbij de verantwoordelijkheid bij de ondernemer ligt om bij ontwikkeling bij te dragen aan het maatschappelijk doel. “Of hij dat doet door het plaatsen van luchtwassers, het uitkopen van een bedrijf of het realiseren van een oplaadpunt voor elektrische auto’s is aan de ondernemer”, zegt Verdaas.

Verdaas is op het gebied van ontwikkeling van de veehouderij geen voorstander van het stellen van nationale grenzen aan de omvang van veehouderijbedrijven, zoals zijn partij in de Tweede Kamer bepleit. De bewindspersoon vindt de megastallendiscussie een symbooldiscussie over de achterliggende emoties. “We moeten het over het doel hebben. Diergezondheid, volksgezondheid, dierenwelzijn, maatschappelijke inpassing en noem maar op. Dan zal er best een keer een grens aan de stalgrootte zitten. Maar die grens zal in Flevoland best van een andere orde kunnen zijn dan in de Achterhoek”, aldus Verdaas.

Beheer
WP Admin