AlgemeenNieuws

Verdaas sluit terugkeer in politiek niet uit

Den Haag – Voormalig staatssecretaris van landbouw Co Verdaas (PvdA) acht een terugkeer in de politiek niet onmogelijk.

Eind vorig jaar vertrok hij een maand na zijn benoeming uit Den Haag vanwege commotie over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland.

In een interview met BNR sluit de huidige directeur van het Centre for Development and Innovation in Wageningen een politieke rentree niet uit. “De mensen die het kunnen weten zeggen: je kunt gewoon weer terug in het openbaar bestuur, juist omdat je je consequentie hebt getrokken.”

Aanleiding voor de affaire was dat Verdaas als gedeputeerde afwisselend in Zwolle en Nijmegen verbleef. Uit onderzoek naar zijn declaraties uit die tijd is gebleken dat hij geregeld ritjes opgaf, die hij niet had gemaakt. Zelf zegt hij dat dit komt doordat hij altijd de kortste afstand heeft aangehouden om de provincie niet te benadelen.

“Dat werd geframed als fraude en oplichting”, zegt de oud-staatssecretaris. “Het Openbaar Ministerie heeft echter heldere conclusies getrokken: het had zorgvuldiger gekund, maar het is vooral in mijn eigen nadeel geweest. Dus misschien heb ik wel geschiedenis geschreven doordat ik de eerste politicus ben geweest die te weinig heeft gedeclareerd en daar toch de verantwoordelijkheid voor heeft genomen.”

Saillant detail is dat volgens Verdaas premier Rutte op de hoogte was van de affaire voordat hij hem vroeg toe te treden tot het kabinet. “Het dossier is bekeken”, zegt hij. Tijdens zijn gesprekken met Rutte in die periode is het onderwerp echter niet ter sprake gekomen.

Beheer
WP Admin