AlgemeenNieuws

Verdaas niet vervolgd

Arnhem – Het Openbaar Ministerie ziet geen redenen oud-staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) strafrechtelijk te vervolgen voor valsheid in geschrifte of oplichting. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten.

Tegen Verdaas was aangifte gedaan door de PVV-fractie van de Gelderse Staten. Verdaas trad eind vorig jaar na een korte periode af als staatssecretaris, vanwege de commotie over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland. Gebleken was dat hij reizen tussen Nijmegen en Arnhem declareerde, terwijl hij in feite reisde tussen Zwolle en Arnhem. Daarbij kwam dat hij in strijd met de Provinciewet niet in de provincie Gelderland woonachtig was.

Volgens het OM kan uit de beschikbare feiten de verdenking van valsheid in geschrifte ontstaan, “maar door deze handelwijze heeft geen verrijking plaats gevonden. Er zijn veel minder kosten gedeclareerd dan wanneer voor de afstand Zwolle-Arnhem was gedeclareerd”.

Twee keer declareerde Verdaas reiskosten, terwijl hij met een dienstauto reisde. Het gaat om een bedrag van €5,04. “Hierbij kan ook sprake zijn van een vergissing”, zegt het OM. “Voor een succesvolle vervolging inzake valsheid in geschrifte moet opzet bewezen kunnen worden.”

Toch oordeelt het Openbaar Ministerie dat de voormalig gedeputeerde ‘niet zodanig zorgvuldig gehandeld als van hem verwacht mag worden’. Omdat hij politie verantwoordelijkheid heeft genomen en zijn functie als staatssecretaris heeft neergelegd, acht het openbaar ministerie vervolging voor ‘deze, in beginsel strafbare feiten, niet opportuun’ en vindt het OM strafrechtelijk onderzoek niet zinvol.

De PVV kan het Gerechtshof vragen het OM alsnog op te dragen de voormalig gedeputeerde te vervolgen.

 

Beheer
WP Admin