AlgemeenAchtergrond

Verburg ontvangt honderdste bijsluiter voor huisdier

Een jaar geleden kreeg minister Gerda Verburg (Landbouw) de eerste gebruiksaanwijzing voor het houden van een hond.

Nu ontvangt ze woensdag de honderdste bijsluiter voor een huisdier. Hierin staat hoe iemand voor een konijn moet zorgen. De bijsluiter geeft informatie over voeding, verzorging, huisvesting en kosten van een dier. De lachduif en gekko, maar ook de cavia, goudvis en kat hebben al zo’n beschrijving.

“Iedereen die van plan is een huisdier te kopen, kan hiermee nog eens goed nalezen of het wel past bij zijn levensstijl, wensen en behoeften. Mensen schaffen geregeld impulsief een huisdier aan zonder kennis te hebben over het gedrag en de behoeften van dit dier”, liet vandaag het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LIGC) weten. Het LICG wil de “ondoordachte aanschaf van huisdieren” tegengaan.

Bij konijnen gaat het vaak mis, stelt het informatiecentrum. Het zijn echte gezelschapsdieren, die wegkwijnen als ze alleen in een hokje zitten. Toch brengen de meeste konijnen de tijd in eenzaamheid door. Ze duiken stilletjes in een hoekje weg of worden agressief. Ook krijgen ze vaak verkeerde voeding met darmproblemen tot het gevolg. “De zorg voor een konijn blijkt niet zo eenvoudig te zijn als veel mensen denken”, aldus het LIGC.

Beheer
WP Admin