AlgemeenAchtergrond

Verburg: ík vroeg Balkenende Natura 2000-brief te sturen

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft premier Jan Peter Balkenende gevraagd een brief te schrijven naar Commissie-voorzitter José Manuel Barroso, om de problemen bij de uitvoering van Natura 2000 aan te kaarten.

Dat zegt minister Verburg in een interview met landbouwblad Veldpost. “Het is mijn initiatief. Ik ben verantwoordelijk voor die portefeuille. […] Tegen Balkenende heb ik gezegd: als je een gesprek hebt met Barroso, wil je dit dan ook onder zijn aandacht brengen?”

Balkenende schreef in juli een brief, waarin hij vroeg om een herziening van de natuurbeschermingsregelgeving. Die zou te strikt zijn, en daardoor knellend voor het (agrarisch) bedrijfsleven. Barroso wees, in zijn antwoord uit oktober, een herziening van de hand. Volgens hem is met de bestaande regels goed te werken.

Opmerkelijk is dat minister Gerda Verburg de Kamer kort voor de zomer nog schreef dat de Europese Commissie een herziening van de EU-natuurrichtlijnen niet ziet zitten.

De Kamer debatteert vanavond met premier Balkenende en de ministers Verburg en Jacqueline Cramer (Vrom) over de kwestie.

Lees ook Verburg neemt meeste wijzigingen Natura 2000 over

Beheer
WP Admin