AkkerbouwNieuws

Verbod 1-op-3-teelt pootgoed van de baan

Emmeloord – Het verbod op de 1-op-3-teelt, zoals in het voorjaar was voorgesteld voor de nieuwe pootgoedrichtlijn voor de Europese Unie (EU), is van de baan. Dat zegt Henk van de Haar van kleuringsdienst NAK.

Hij heeft een goed gevoel over de andere wijzigingen in de nieuwe richtlijn.

Met de wijzigingen in de richtlijn wordt meer transparantie in de Europese pootgoedsector beoogd.

Heet hangijzer was voor Nederland het verbod op de 1-op-3-teelt van prebasis- en basispootgoed in de EU. De suggestie werd gewekt dat hiermee grondgebonden ziektes kunnen worden tegengegaan. Het Nederlandse pootgoed-areaal moet bij zo’n verbod fors krimpen.

Nederland ageerde dan ook heftig tegen het Franse voorstel dat zonder onderbouwing op de lijst van wijzigingen terecht was gekomen. “Een onacceptabel voorstel”, vindt Van de Haar.

Deze week blijkt in de vergadering van het Permanent Comité Teeltmateriaal van de Europese Commissie (EC) het verbod op een 1-op-3-teelt van de lijst te zijn gehaald. De maandenlange lobby van betrokken Nederlandse partijen is dus een succes. “Het was nauwelijks nog een gespreksonderwerp”, zegt een verbaasde, maar zeer opgeluchte Van de Haar.

Over de eerste wijziging in de nieuwe pootgoedrichtlijn is positief gestemd. Deze wijziging gaat over normen van de categorieën en het maximale aantal generaties.

Van de Haar, die bij de vergadering aanwezig was voor technische ondersteuning, verwacht dat dit de opmaat is voor positieve stemmingen voor de andere wijzigingen. Deze stemmingen gaan over classificering en vinden in december plaats. “We gingen met groen licht van de sectororganisaties naar Brussel. De eerste wijziging is erdoor en ik heb een goed gevoel over de rest. Het lijkt misschien een kleinigheid, die categorieën, maar het is de basis voor de andere wijzigingen. Hier wordt nu al vier jaar over gesproken, dit moet een keer worden afgerond. En iedereen moet water bij de wijn doen.”

De nieuwe EU-pootgoedrichtlijn is strenger dan de huidige EU-normen, maar minder streng dan de Nederlandse NAK-normen. Hiermee verdwijnt de wettelijke voorsprong van Nederlandse telers, maar moet de pootgoedkwaliteit minstens op niveau blijven.