RundveeNieuws

Verband vaccin en bloederkalveren bevestigd

Bonn – Een onderzoek van de veterinaire universiteiten van Berlijn, Giessen, Hannover en München heeft de relatie bevestigd tussen het BVD-vaccin Pregsure van Zoetis en bloedzweten bij kalveren.

De onderzoekers toonden aan dat het vaccin naast het gewenste BVD onder andere ook bovine lichaamscellen bevatte. Deze cellen zijn in de kweekvloeistof nodig voor de vermeerdering van het vaccin.

Door de vaccinatie werden koeien niet alleen immuun voor BVD maar ook tegen de lichaamscellen uit de kweekvloeistof. De gevaccineerde koeien vertonen zelf geen symptomen, maar ontwikkelen wel afweerstoffen tegen de lichaamsvreemde cellen. Deze afweerstoffen worden door de gevaccineerde koe via de biest overgedragen op het kalf. De via biest opgenomen antistoffen leiden tot vernietiging van bloedplaatjes en witte bloedcellen in het beenmerg. Door de verstoorde productie van witte bloedcellen raakt het gehele immuunsysteem verzwakt. Hierdoor moesten volgens onderzoeken van de universiteit van München en Haus Riswick in Kleef kalveren uit gevaccineerde koppels vaker behandeld worden tegen ziektes. Of een kalf daadwerkelijk ziek wordt, is afhankelijk van de genetische verwantschap van het kalf en de koe of stier met de cellen uit de kweekvloeistof.

Zelfs drie jaar na het verbod van het vaccin doen zich nog gevallen van bloedzweten voor. Het gaat daarbij om kalveren die de biest van voor 2010 gevaccineerde koeien drinken. Daarom adviseren zowel de onderzoekers als Zoetis om biest van deze koeien weg te gooien.

De onderzoekers adviseren Duitse veehouders om hun schadeclaims via een stichting gezamenlijk in te sturen. Bij voorkeur voor het eind van 2013 om een eventuele beperking door Zoetis te voorkomen. In Nederland roept Zoetis veehouders nog altijd op om verdachte kalveren te melden en aan te bieden voor sectie. De farmaceut neemt de onderzoekskosten voor zijn rekening. Bij positieve gevallen regelt de juridische afdeling de financiële afhandeling. Over de Duitse onderzoeksuitkomsten en de schadeclaims kon Zoetis voor ter perse gaan van deze krant nog geen uitspraken doen.

Het klinische beeld van bloedzweten, ook wel bloederkalveren genoemd, is sinds 2007 bekend. In Europa zijn er zeker 5.000 gevallen bekend, waarvan ruim 400 in Nederland. Als reactie hierop nam Zoetis het Pregsure-vaccin in 2010 van de markt. Nadat in 2011 ook gevallen in Nieuw-Zeeland werden gemeld werd het vaccin ook daar van de markt gehaald.

Beheer
WP Admin