AlgemeenAchtergrond

Ventilator brengt vocht bij energieschermen onder controle

Een teler kan de luchtvochtigheid bij het gebruik van energieschermen met inzet van een ventilator en inbreng van een beperkte hoeveelheid buitenlucht onder controle houden.

De resultaten van een praktijkexperiment van Wageningen UR Glastuinbouw wijzen dat uit. Het gebruik van energieschermen neemt nog steeds toe. Het gebruik leidt tot forse energiebesparing, bij tomaat tot 17 procent.

In de praktijk loopt de luchtvochtigheid onder het scherm ook op, waardoor de kans op ziektes toeneemt. Telers passen daarom de zogenoemde vochtkierregeling toe, waarbij zij het scherm een beetje opentrekken. Het energieverbruik stijgt daardoor weer.

De onderzoekers testten de methode met ventilatoren in een kas van 1,2 hectare. De buitenlucht, die minder vocht bevat dan kaslucht, wordt met ventilatoren en luchtslagen onder het scherm ingeblazen. “De methode is goed controleerbaar en verkleint klimaatverschillen”, melden zij in hun rapport Mechanische vochtafvoer bij schermen.

De benodige investering voor het experiment bedroeg €3,50 per vierkante meter, inclusief de installatie. Het systeem is volgens hen door langer te schermen en minder energieverlies binnen drie jaar terug te verdienen. Volgens hen is het systeem in een bestaande kas in te bouwen.