AlgemeenAchtergrond

Veiling Profruco plant noodzakelijke fusie

De Belgische fruitveiling Profruco uit Vrasene voert fusiegesprekken met de Belgische Fruitveiling (BFV) en Veiling Hoogstraten.

De Raad van Bestuur van Profruco heeft haar leden een voorstel voor fusie voorgelegd. Mogelijk komt het onderdeel hardfruit in handen van BFV. Het zachtfruit wordt dan ondergebracht bij Veiling Hoogstraten. Profruco zou in financiële moeilijkheden zijn gekomen en ziet zich daardoor genoodzaakt tot fuseren. Ingewijden spreken van mismanagement.

Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling, bevestigt dat er ‘toenaderende gesprekken lopen’ tussen beide veilingen over een fusie. “De Raden van Bestuur hebben in het fusieprotocol meerdere alternatieven beschreven”, meldt Lowette. Hij bevestigt noch ontkent dat er een splitsing van hard- en zachtfruit zal komen. “De Algemene Ledenvergadering zal zich daar begin 2010 over uitspreken.” Volgens Lowette gaan bij fusie kapitaal, gebouwen en personeel over naar BFV.

Bij zowel Profruco als bij Veiling Hoogstraten was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Ook Veiling Zundert, dat samen met Profruco deelneemt in het Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband In-Co, was niet bereikbaar voor een reactie. Een teler die anoniem wil blijven, wil alleen kwijt “dat het allemaal al erg genoeg is.”

De fusieplannen komen niet uit de lucht vallen, blijkt uit de recente voorgeschiedenis van de veiling. Medio oktober stuurde de Raad van Bestuur de toenmalige algemeen directeur Koen Torfs naar huis. Naar verluidt vanwege mismanagement. Torfs zou verder een arrogante houding jegens telers worden verweten, meldt een anonieme bron bij Profruco. Enkele grotere fruittelers zijn daarom dit jaar weggelopen. Deze zomer waren er al geruchten dat het rommelde bij de veiling, maar personeel en telers werden gerustgesteld. De financiële problemen waar de veiling mee kampt zijn opmerkelijk gezien de verbouwing van het veilingcomplex twee jaar geleden. Daar ligt volgens ingewijden echter niet de oorzaak van de financiële zorgen.

Beheer
WP Admin