Foto: Theo Brummelaar AkkerbouwFoto

Veel granen én mais en triticale voor biogas

Duitse akkerbouwer Peter Feldhaus had medio oktober alle oogsten al binnen. Opbrengsten zijn iets ondergemiddeld, in de regio is het natter dan in Nederland.

Pal naast de fraaie herenboerderij op het erf van Feldhaus ligt de Südensee. Een klein meer van 2 kilometer lang en 0,5 kilometer breed. Qua natuur zijn er echter geen beperkingen voor de bedrijfsvoering van Feldhaus.

De tweede kuil: 4,5 ton triticale. Na 12 jaar kan Feldhaus wel een balans opmaken van de biogasinstallatie. Het voordeel: extra gewassen en een betere vruchtwisseling, het nadeel: zo n installatie vraagt telkens toch best veel tijd en kost extra geld.

De biogasinstallatie staat een kilometer achter het dorp Sörup met 2 grote kuilen ervoor. Dit is de grootste. De maiskuil waar 13,5 ton opgeslagen ligt. Iets verderop is de triticalekuil. De mais en triticale dienen als brandstof voor de biogasinstallatie.

Feldhaus zette in 2006/2007 samen met 5 andere boeren een biogasinstallatie op. Akkerbouwprijzen waren toen slecht en er waren gunstige overheidssubsidies. De installatie produceert jaarlijks 13,5 miljoen kilowatt energie en er draaien bijna 50 huishoudens op. De investering was ¬  3,7 miljoen, de terugverdientijd is 20 jaar.

Alle grond van Feldhaus ligt binnen een straal van 9 kilometer van de boerderij. Bijna de helft 160 hectare is dicht bij huis. Feldhaus pacht ongeveer 50% van alle grond. Dat is vrij gangbaar in deze streek. Een loonwerker rijdt voor hem mest uit en hakselt de mais.

Achter de varkensstallen bevindt zich de mestopslag. De varkens zijn goed voor 4.500 kuub mest per jaar. Die mest kan Feldhaus makkelijk op eigen land kwijt.

Eén van de twee vleesvarkensstallen. Er zijn 2.000 plaatsen en Feldhaus zet jaarlijks 6.800 varkens af. Dat is nu lucratief. De varkensprijs is ¬ 1,85 per kg geslachtgewicht. Het gevolg: de varkenstak vormt nu de helft van het inkomen van Feldhaus. Dat heeft ook met slechte graanprijzen te maken.

In het noorden van Schleswig-Holstein is in september en oktober veel regen gevallen. Meer dan in Nederland. Er staan op veel plekken flinke plassen water. Dat heeft ook met het heuvelachtige landschap te maken. Er zijn kommetjes waar het water blijft staan.

De silo waar de bonen zijn opgeslagen. Dit jaar ligt de gemiddelde hectareopbrengst met 6 ton 1,8 ton hoger dan vorig jaar. Het gewas heeft relatief veel water nodig en afgelopen september was het in tegenstelling tot 2018 - wél nat. Dat scheelde flink.

De grote granenloods. Feldhaus noteerde voor tarwe en gerst/rogge opbrengsten van 8,9 en 9,2 ton per hectare. Dat was fors meer dan in 2018 toen het langer droog bleef. Mais en triticale brachten dit jaar 50 en 48 ton per hectare op; iets boven het langjarig gemiddelde.

Het oogstwerk is al gedaan. De koolzaadopbrengst viel dit jaar met 4 ton per hectare wat tegen. De teelt van dit gewas wordt lastiger. Er zijn minder gewasbeschermingsmiddelen toegestaan. Enkele jaren geleden teelde Feldhaus 80 hectare koolzaad, nu is dat nog de helft.

Boerderij Südenseehof, vernoemd naar het nabijgelegen meer. Feldhaus teelde dit jaar 115 hectare tarwe, 70 hectare mais, 45 hectare koolzaad, 37 hectare gerst, bonen (30 hectare), rogge (20 hectare), triticale (10 hectare) en haver (5 hectare). De mais en triticale gaan naar de biogasinstallatie. Er is ook 43 hectare grasland.

De oprit naar het gemengde bedrijf van Feldhaus. Normaal gesproken haalt hij 60% van zijn omzet uit de akkerbouwtak, terwijl de varkenshouderij goed is voor 30%. De overige 10% komt voor rekening van de biogasinstallatie. Nu komt echter meer geld uit de varkenstak.

Peter Feldhaus (45) heeft samen met zijn vrouw Henrike (46) in Sörup in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een gemengd akkerbouw- en varkensbedrijf (2.000 vleesvarkensplaatsen). Feldhaus heeft 375 hectare land. Er is ook een biogasinstallatie. - Foto's: Theo Brummelaar

Feldhaus heeft zijn grond in het noordelijkste puntje van Sleeswijk-Holstein, op ruim 10 kilometer afstand van de Oostzee. Het landschap is fraai en glooiend. Akkerbouw voert de boventoon. Het milde Oostzee-klimaat is gunstig, de bodem bestaat uit zandige leemgrond.

Beheer
WP Admin