RundveeNieuws

Veel beweging op Belgische zuivelmarkt

Brussel/Kallo/Leuven – De Belgische zuivelindustrie dreigt behalve in Nederland ook in eigen land melk kwijt te raken. Het Scandinavische Arla is een van de bedrijven die naar verwachting een deel van deze melkplas overnemen.

Arla maakte vorige week op haar website bekend dat het juist melk zoekt in Vlaanderen.

Danone België kan geen volumes noemen van de melk die bij haar overtollig is, maar meldt dat er sprake is van een toenemend overschot. Op jaarbasis wordt nu al zo’n 35 procent van de melk direct doorverkocht. Volgens bronnen in de Belgische zuivel gaat het om zo’n 50 miljoen kilo melk.

Danone wil nu geen verdere mededelingen doen. Het heeft de eigen melkveehouders vóór 15 maart duidelijkheid beloofd en houdt zich daar aan. Milcobel lijkt niet geïnteresseerd in de melk van Danone, maar wil officieel geen reactie geven. Milcobel is juist druk bezig om haar bijna negentig Nederlandse leden (met samen 60 miljoen kilo melk) vast te houden. Ook hier zijn diverse andere bedrijven voor in de markt, met name vanuit Nederland. De melk die Arla zoekt in Vlaanderen lijkt bedoeld om te worden verwerkt in het Duitse Pronsfeld. De fabriek daar is nog steeds niet volledig bezet.

De onrust over de lage melkprijs van Milcobel en het mogelijke vertrek van een groep Nederlandse leden heeft volgens voorzitter Guido Veys niets van doen met de vervanging van hoofddirecteur Patrick Buggenhout door Eddy de Mûelenaere. Volgens Veys gaat het om een normale opvolging.  Buggenhout is 15 jaar lang hoogste directeur geweest en gaat met pensioen. De Mûelenaere volgt hem per 18 maart op. De uitgezette koers van Milcobel verandert volgens Veys niet. De coöperatie moet nog wel meer keuzes maken, zegt hij.

Beheer
WP Admin