VarkensNieuws

‘Varkenssector bewijst voorlopersrol’

Utrecht – De varkenshouderij heeft zijn voorlopersrol bewezen nu de cijfers over het antibioticagebruik in 2011 inzichtelijk zijn gemaakt.

Dat zegt Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) als reactie op de gebruiksgegevens van antibiotica over 2011 waaruit blijkt dat vooral de varkenshouderij het antibioticumgebruik flink omlaag heeft weten te brengen. Zwanenburg: “De overheid had dit nooit zelf kunnen doen. Als varkenssector hebben we een zeer goede prestatie geleverd door de gegevens op tijd aan te leveren en actief met het verminderen van antibiotica aan de slag te gaan. Dit bewijst opnieuw de voorlopersrol die de varkenshouderij heeft”.

Ook Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO-Nederland, vindt dat er een grote stap is gemaakt. Volgens haar is het belangrijk dat de groep grootverbruikers goed begeleid worden in reductie van het gebruik. Volgens Zwanenburg zitten op het punt van sactionering echter nog een aantal losse eindjes. Volgens de NVV voorzitter hebben de normen die door de SDa zijn opgesteld geen wettelijke basis. “Het is daarom nog maar de vraag of de groep grootverbruikers straks een boete kan krijgen”. Losse eindjes zitten er ook nog bij het voorschrijfgedrag van dierenartsen. “We zouden graag willen weten of de groep veelgebruikers bedrijven een link hebben met dierenartsen die structureel veel voorschrijven. Dat inzicht hebben we nog niet. Dat is wel belangrijk om niet alleen de varkenshouders de schuld te geven van het hoge verbruik. Dierenartsen en adviseurs hebben hier ook een rol in”, aldus Zwanenburg.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin