AlgemeenAchtergrond

Varkenshouders: wat is de vergoeding?

Positief kritisch. Zo reageren enkele gebelde varkenshouders op het nieuws over het tussensegment van Albert Heijn.

De grote vraag is echter welke vergoeding er staat tegenover de extra inspanningen.

“De Nederlandse varkenshouderij moet deze handschoen oppakken”, zegt vleesvarkenshouder Gert Jan van Weelden in het Gelderse Hellouw. Hij is positief gestemd over de stap van Albert Heijn en Vion en wil in prinicpe gaan bekijken of het op zijn bedrijf zou passen.
Op zich is Van Weelden kritisch over Vion als afnemer. Zo duurt het naar zijn zin veel te lang voordat het bedrijf duidelijkheid geeft over de nieuwe uitbetalingssystematiek. “Maar als er een goed bod komt, wil ik die handschoen oppakken.”

Ronald Vernooy, varkenshouder in Ravenswaay in de Betuwe en eveneens Vion-leverancier, reageert eveneens positief op het nieuws. Maar ook zijn eerste vraag is over de vergoeding.

Vernooy: “Ik ben altijd voorstander geweest van een systematiek van belone , in plaats van bestraffen. Als ik dit zo hoor wordt er in dit programma zo gewerkt. Het verdient een goede kans. De Nederlandse varkenshouderij kan zijn ogen niet sluiten voor de vragen van de maatschappij.”

Verder wijst Vernooy er op dat Albert Heijn wel moet staan voor de continuïteit. “Het kan niet zo zijn dat ze na een korte periode weer een draai maken en een andere richting op gaan.”

Marcel Willemse in Gilze is een ex-leverancier van Vion. Hij levert beren voor het berenvleesprogramma van Van Loon in Best. Ook hij beoordeelt de huidige ontwikkeling als positief. “We kunnen als varkenshouders niet de kop in het zand blijven steken. We moeten luisteren naar de maatschappij.”

Op internet zijn ook zeer kritische reacties van varkenshouders. Oud-voorzitter Willie van Gemert van de NVV bijvoorbeeld wijst op de onbetrouwbaarheid van Albert Heijn, die ooit van de ene op de andere dag van leverancier wisselde. Ook over Vion als handelspartner zijn de meningen niet altijd onverdeeld positief.

Lees ook LTO: volgende stap moet zijn onderscheid in smaak

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin