Partner
Foto: NVM AlgemeenPartner

Van boerderij tot nieuwbouwplan

Al jaren wilde Marianne van Bennekom iets moois maken van het voormalige melkvee- en varkensbedrijf waar ze woont in Schalkwijk (U.). Nu worden vijf duurzame woningen en een vergaderlocatie op het perceel gebouwd.

“Ik kon mijn eigen nieuwe buren kiezen”, lacht Van Bennekom als ze vertelt over Hof aan de Heul. Zo heet het plan dat de boerderij een nieuwe bestemming geeft.

De schuren en stallen zijn gesloopt en op hun plek verrijzen momenteel vijf vrijstaande woningen en een nieuwe vergaderlocatie. Met behoud van groene waarden, omschrijft Van Bennekom dat mooi. Zo wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en de huizen worden meer dan nul-op-de-meter. Dat betekent dat ze door zonnepanelen, een waterwarmtepomp en warmte-koude opslag meer energie opwekken dan ze verbruiken. De woningen hebben een inpandige berging. “Zodat je niet overal losse, rommelige schuurtjes krijgt en de zichtlijnen mooi blijven. Iedereen kijkt vrij over weilanden.”


Tekst gaat verder onder de foto‘s.

 • Marianne van Bennekom en NVM Agrarisch&Landelijk-makelaar Kees Vernooij ontwikkelden samen een herbestemmingsplan. - Foto's: NVM

  Marianne van Bennekom en NVM Agrarisch&Landelijk-makelaar Kees Vernooij ontwikkelden samen een herbestemmingsplan. – Foto’s: NVM

 • De oorspronkelijke boerderij, de Antoniohoeve, komt volgend jaar in de verkoop.

  De oorspronkelijke boerderij, de Antoniohoeve, komt volgend jaar in de verkoop.

Goed rentmeesterschap tonen

Van Bennekom verhuist volgend jaar zelf ook van de monumentale Antoniohoeve naar één van de nieuwe kavels. Het oorspronkelijke woonhuis van de boerderij wordt dan verkocht. “Het is best een stap om deze plek te verlaten, maar je kunt niet alles houden”, zegt Van Bennekom. “Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat het op mijn zestigste tijd is om een volgende stap te zetten in mijn wooncarrière. Ik ga straks wat kleiner en helemaal duurzaam wonen en ben wel kritisch aan wie ik straks de Antoniohoeve verkoop. Een vereiste is dat de nieuwe eigenaren goed rentmeesterschap tonen.”

Droom verwezenlijken

Door zelf op één van de nieuwe kavels te gaan wonen, wist Van Bennekom de vaart in het bouwproces houden. Voor dat kavel kregen namelijk tot twee keer toe mensen de koop niet rond. En het zou Van Bennekom toch niet gebeuren dat haar plan opnieuw niet doorging. “Toen mijn man zeventien jaar geleden overleed, stopte het agrarische bedrijf hier helemaal. Ik had op dat moment nog een goede baan bij een bank, maar wilde toch de droom van ons samen verwezenlijken om op deze plek iets moois te maken. Leegstaande schuren zijn niet goed voor de omgeving.”

Met een projectontwikkelaar maakte Van Bennekom destijds een plan voor een conferentieoord, bed & breakfast en meerdere woningen. Helaas sneuvelde dat plan door de financiële crisis.

Plan aanpassen

Vijf jaar geleden besloot Van Bennekom het plan aan te passen. Ze nam NVM Agrarisch&Landelijk-makelaar Kees Vernooij van Breeschoten & Vernooij in de arm, die eerder al grond van het melkveebedrijf voor haar verkocht had. Samen puzzelden ze verder op een haalbaarder en iets kleiner plan.

NVM-makelaar Vernooij hielp haar bij gesprekken met ontwikkelaars, de gemeente en een planoloog en adviseerde haar over fiscale mogelijkheden. Al pratend en rekenend – de huizenmarkt was inmiddels weer aangetrokken – besloot Van Bennekom het plan zelf en naar haar eigen wensen te ontwikkelen. Vernooij organiseerde een informatieavond voor geïnteresseerden en begeleidde de verkoop van de kavels.

Hoewel de verkoop in 2018 al begon, duurde het toch nog enige tijd voordat alle kopers hun vergunningen en financiering rond hadden. Maar nu zijn de woningen dan ook verkocht aan mensen die samen iets moois van dit plan willen maken.


Tekst gaat verder onder de foto‘s.

 • Alle nieuwe woningen hebben vrij uitzicht over de velden.

  Alle nieuwe woningen hebben vrij uitzicht over de velden.

 • Op de plaats van de voormalige schuren verrijzen nu meer dan nul-op-de-meter-woningen. Dat betekent dat de woningen door zonnepanelen, een waterwarmtepomp en warmte-koude-opslag meer energie opwekken dan ze verbruiken.

  Op de plaats van de voormalige schuren verrijzen nu meer dan nul-op-de-meter-woningen. Dat betekent dat de woningen door zonnepanelen, een waterwarmtepomp en warmte-koude-opslag meer energie opwekken dan ze verbruiken.

Woningen, vergaderlocatie en bloemenweide

Hof aan de Heul bestaat niet enkel uit woningen, maar ook uit een vergaderlocatie. Sinds 2013 bestiert Van Bennekom namelijk een exclusieve vergaderruimte voor de zakelijke markt. Een storm had vlak daarvoor veel schade veroorzaakt aan de Antoniohoeve. Van Bennekom greep de renovatie aan om de benedenverdieping als vergaderruimte in te richten en zelf – de kinderen waren net het huis uit – op de bovenverdieping te gaan wonen.

Handig qua locatie, zo midden in het land en dichtbij de snelwegen. Groepen tot twintig personen kunnen er exclusief vergaderen met catering uit de biologische moestuin. “Door de coronacrisis kan er nu niet vergaderd worden. We hebben besloten om dan maar tot april helemaal gesloten te blijven, omdat je nu ook met het lawaai en bouwverkeer op het terrein zit. De eerste woning wordt in september opgeleverd, de laatste volgend voorjaar. Wij gebruiken deze maanden om alvast een natuurlijke bloemenweide, boomgaard en tweede moestuin aan te leggen.”

NVM helpt bij herbestemmen agrarisch vastgoed

Het aantal agrarische ondernemers daalt en veel van hun karakteristieke woonhuizen, ruime erven en schuren komen leeg te staan. NVM zet zich in om agrarische ondernemers te helpen met het herbestemmen van hun vastgoed. Voor wonen en recreëren is het platteland ongekend populair. Gemeenten werken steeds flexibeler mee aan functieverandering van agrarische gebouwen en -gronden. Hiervoor zijn zelfs stimulerende beleidsregels geschreven. Ruimte voor Ruimte en VAB (vrijkomende agrarische bebouwing) zijn de twee bekendste. Lees ook het magazine Woonwensen en ondernemersdromen komen uit op het platteland dat NVM in januari 2020 lanceerde ter inspiratie voor agrarische ondernemers die herbestemming van hun vastgoed overwegen.

Beheer
WP Admin