AlgemeenNieuws

Uitbetaling crisiscompensatie in december

Den Haag – Telers die gebruik maken van de crisismaatregelen in verband met de boycot van Rusland krijgen naar verwachting hun geld vanaf eind november. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) tijdens een debat in de Tweede Kamer. De uitbetalingen zullen naar verwachting doorlopen tot in januari.

Dijksma reageerde geïrriteerd op uitingen die LTO en anderen hebben gedaan dat Nederlandse telers naast de steun zouden grijpen omdat de overheid te traag zou zijn geweest. “We hebben er alles aan gedaan en doordat de regeling ook met terugwerkende kracht werkt, hebben alle telers de mogelijkheid gekregen om zich aan te melden voor de steunmaatregel”, zegt Dijksma.

Ze benadrukt dat Nederland het vierde land is dat aanspraak wil maken op het budget, na Polen, België en Roemenië. “En dan hebben we vraagtekens bij de Poolse aanvragen en België heeft een ander systeem. Er zijn dus aanvragen gedaan in lijn met onze positie op de markt. U doet alsof we niet bij de les waren, maar dat waren we wel”, zegt Dijksma. “Ik accepteer het niet dat mijn medewerkers in een tv-programma worden neergezet als Haagse bureaucraten. Ze hebben avonden en in het weekend doorgewerkt om zo goed en snel mogelijk te handelen. Als het langer heeft geduurd komt dit omdat de sector een herberekening wilde van de bedragen”, zegt Dijksma.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts blijft tijdens het debat volhouden dat dit in de sector anders wordt beleefd. Voor veel fruittelers was er onduidelijkheid over de regels terwijl het oogstseizoen bezig was. Hierdoor zijn er veel aanvragen weer ingetrokken. Hij vraagt Dijksma welke lessen er zijn geleerd en of er een draaiboek komt voor dit soort crisismaatregelen. 

Dijksma heeft moeite met de kritiek. “We moeten nu geen achterhoedegevecht gaan houden. De crisis is nog lang niet voorbij en de overheid en de sector kunnen het beste samen optrekken”, vindt zij.

PvdA-Kamerlid Henk Leenders zegt niet tegen de steun te zijn, maar benadrukt dat de agrarische sector ook ondernemersrisico heeft.

Beheer
WP Admin