AlgemeenNieuws

Uienpulp is geen ui

Zutphen – Uienpulp mag niet als ui in een mestvergistingsinstallatie worden verwerkt. Dat oordeelt de Zutphense economisch politierechter in de zaak tegen een loonwerker en mestvergister uit het Gelderse Putten.

De zogenoemde positieve lijst van toegelaten restproducten die aan een mestvergistingsinstallatie mogen worden toegevoegd, moet letterlijk worden genomen. Glycerine die is vrijgekomen bij de winning van biodiesel uit koolzaadolie en andere oliën is wat anders dan glycerine uit raapzaadolie. Een mix van schillen van verschillende soorten citrusvruchten is wat anders dan sinaasappelschillen, en uienpulp is wat anders dan ui.

De mestvergister/loonwerker uit Putten is voor overtreding van de regels voor mestvergisting en de overtreding van een aantal milieuregels veroordeeld tot een boete van in totaal 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

De officier van justitie had boetes geëist van in totaal 70.000 euro, een werkstraf voor de eigenaar van het bedrijf van 180 uur en de voorwaardelijke stillegging van de covergister.

De rechter zegt dat het openbaar ministerie niet heeft hard gemaakt dat er zeer aanzienlijke milieurisico’s zijn genomen. Dat blijkt niet uit het dossier en ook niet uit de gegevens die tijdens het onderzoek boven tafel zijn gekomen.

Beheer
WP Admin