AkkerbouwAchtergrond

Uienkwaliteit holt achteruit na extreem groei- en oogstseizoen

Kwaliteit speelt dit seizoen steeds meer een rol in de uienhandel en ook sterker dan normaal. De vaak barre oogstomstandigheden zijn terug te vinden in het product dat nu uit de bewaarcellen komt. Dat speelt de handel parten.

Het uienafzetseizoen begon geweldig met een hoog afland-prijsniveau en een piek van 28 euro voor 100 kilo goede grove uien, eind januari van dit jaar. Daarna ging het alleen maar omlaag. Klachten van buitenlandse afnemers en tegenvallers bij de verwerking liggen hieraan ten grondslag. De uienketen heeft te maken met een achteruithollende gewasleeftijd. Fusarium, kaalheid en schot komen steeds meer voor.

De kwaliteit van uien loopt dit seizoen harder terug dan normaal, zegt Piet van Liere van uienverwerkingsbedrijf Gebroeders van Liere in Dronten. ”Een gemiddelde, goede partij heeft nu zo’n 10 procent tarra. Dat is 2 tot 5 procent slechter dan gebruikelijk. Er zijn echter ook nog mindere, kaalvallende partijen met 25 tot 30 procent tarra. Dat tikt flink aan.”

Dat is het gevolg van een groei- en oogstseizoen vol extremen. Te droog, te koud, te nat. Alles kwam voorbij. Van Liere geeft aan dat veel uien waarvan een magere kwaliteit werd verwacht vroegtijdig zijn geruimd. Hoe uien zich de komende maanden in bewaring houden, durft Van Liere niet te voorspellen. ”Het is moeilijk in te schatten of een ui zijn huid gaat verliezen. De klant wil die kale uien gewoon niet hebben. Uien zijn ook zachter dan normaal. Dat veroorzaakt wereldwijd veel klachten.”

Het feit dat er geen alternatieven zijn, maakt Nederland weer sterker als uienexporteur. ”Momenteel hebben we te maken met logistieke problemen richting Rusland; het ijs speelt bootvervoer parten. In Afrika lopen de spanningen hoog op. Het is lastig om daar uien kwijt te raken. Als Oost-Europa de uienhandel weer goed oppakt, stromen de uien zo weg. Dan moeten ze genoegen nemen met de kwaliteit die we te bieden hebben. De vraag bepaalt de prijs.”

Ook Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions in Kruiningen komt veel partijen uien tegen die niet goed zijn. ”Het aantal slechte uien neemt toe, hoewel we momenteel met goede partijen werken. Het kan flink tegenvallen. Zo hadden we onlangs nog een partij die er goed uitzag, maar na het doorsnijden van een ui blijkt er schot in te zitten. We zitten nu vrij laag in voorraad. Wat we mooi vinden, kopen we. Maar dat zijn er maar weinig.”

Wiskerke wil telers aansporen om, zeker dit seizoen, zelf de kwaliteit goed in de gaten te houden.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin