Uien

Zaai
Ziekten
Plagen
Oogst
Bewaring
Afzet

 

Hoe je omgaat met zowel de vaste als onzekere onderdelen van de uienteelt, lees je in dit naslagwerk. Deze uienencyclopedie is samengesteld op basis van een document, geschreven door onafhankelijk uienspecialist Evert Steenge. Medewerking is verleend door Luc Remijn van advies- en onderzoeksbureau Delphy, eveneens een echte en onafhankelijke uienkenner.

 

Uienadviseur Evert Steenge (r) controleert de uien van teler Marco de Bruijne in Kats (Zld.).

Uienadviseur Evert Steenge (r) controleert de uien van teler Marco de Bruijne in Kats (Zld.). - Foto: Peter Roek


Uien telen en bewaren is een jaarrond proces. Veel dingen zijn steeds hetzelfde. Zoals het doel: de beste ui produceren voor de best mogelijke prijs, en de volgorde: zaai, groei, beheersing van ziekten en plagen, oogst, voor bewaartelers de bewaring en als laatste de afzet. Elk seizoen is echter anders, de omstandigheden zijn – vaak aangestuurd door het weer - nooit hetzelfde. Daarop moeten telers anticiperen om hun doel te behalen.