AlgemeenAchtergrond

Twitteren meer dan kwetteren

Via nieuwe media krijgt elke boer de kans de prijzen en het imago zelf te beïnvloeden.

Zoals vele nuchtere boeren met mij, was ook ik sceptisch over twitteren en social media. Ging toch alleen om waar je een biertje zit te drinken en over hoeveel paaseieren je al hebt gevonden.
Ik moet mijn mening over de nieuwe, snelle en open vormen van communicatie toch herzien. Twitteren en andere social media veranderen de wereld en worden een steeds serieuzer communicatiekanaal. Daar kan ik niet meer omheen. Of ik het nu leuk vind of niet.
Als de Arabische lente al met twitteren begint, dan kan een betere landbouw(prijs) daar in de nabije toekomst misschien ook wel mee beginnen. Vergeleken met andere sectoren is de landbouw nog steeds een erg gefragmenteerde wereld die navelstarend bezig is. Boeren worden vermorzeld door verwerkers en/of de retail. Waar de winkelprijzen voor groente en fruit door het dak gaan, is de boer sluitpost. Misschien kunnen social media wel een drukmiddel worden richting grote marktpartijen. De individuele landbouwer kan zo een vuist maken door collectief in actie te komen. Als een akkerbouwer weer uitgeknepen wordt, kan een Youp van ’t Hek-achtige T-mobile-twittergolf wel eens een tsunami van protest opleveren waar Henk Bleker bleek van om de neus wordt.
Social media zijn niet langer een fun-instrument alleen, ze ontwikkelen zich steeds meer tot een functioneel instrument dat ook landbouwers verder kan helpen in hun streven naar een redelijk inkomen. Je bent als boer niet meer afhankelijk van een redactie die bepaalt of je ingezonden brief al dan niet wordt gepubliceerd. Via social media kan elke individuele boer zich direct mengen in grote maatschappelijke discussies die de landbouw direct raken en het imago op lange termijn bepalen. Elke pluimveehouder of varkensboer kan zo tegenwicht bieden aan de soms ongefundeerde uitspraken van de ‘Jan Mulders’ en ‘Van ’t Hekjes’ over de intensieve veehouderij in de mediawereld.

Beheer
WP Admin