AkkerbouwAchtergrond

Twee weken eerder witte asperges oogsten dankzij folie

Neer – Bij familiebedrijf Peeters in het Limburgse Neer worden de 5 hectare witte asperges afgedekt met doorzichtige folie om optimaal gebruik te maken van de warmte die door de zon geleverd wordt.

Daardoor kunnen de asperges sneller groeien en kan de teler ongeveer twee weken vroeger oogsten. Dat is gunstig voor de prijs. Aspergeteler Ron Peeters hoopt dat het de komende periode mooi, rustig winterweer blijft, zodat de folie ook kan blijven liggen. De overkapping is namelijk niet bestand tegen stevige wind.

Foto Twan Wiermans

Zeeuwse zomertarwe plakkerige grond in voor hogere opbrengst

Lewedorp – Hoewel de grond nog iets te plakkerig is, zaait de Zeeuwse akkerbouwer Jaap Kloosterman zomertarwe. Hij zoekt de meest geschikte percelen uit en kan nu 9,5 hectare zaaien van een areaal van 20 hectare. ”Normaal gesproken zaaien we geen zomertarwe want dat brengt 2.000 kilo minder op per hectare”, vertelt Kloosterman vanaf de trekker. ”Dat is dus een schadepost. De wintertarwe die is gezaaid, moet worden overgezaaid.” De grond is niet optimaal, maar: ”hoe vroeger gezaaid, hoe beter de opbrengst.”

Foto Anton Dingemanse

Herveld – Personeel van aannemer Jan van Wees uit het Gelderse Rijswijk treft voorbereidingen voor het storten van beton. Melkveehouder John Peek laat een nieuwe melkveestal bouwen met 139 ligboxen en twee Lely A4 melkrobots. De koeien staan nu nog in een ligboxenstal met 94 boxen en worden gemolken in een 2×6 visgraat melkstal. De oude stal biedt straks plek voor het jongvee dat nu nog op een andere lokatie wordt gehouden. Het is de bedoeling dat de nieuwe stal in juni gereed is.

Foto Koos van der Spek

Drukte bij de Nederlandse standhouders tijdens de eerste dag van de Fruit Logistica in Berlijn. De internationale handelsbeurs, veruit de grootste van Europa, trekt jaarlijks ongeveer 50.000 belangstellenden. Het aantal deelnemers blijft groeien. De beursorganisatie maakt melding van ruim 2.400 exposanten uit 84 verschillende landen. Aan belangstelling voor de Holland-hallen geen gebrek, blijkt uit reacties van standhouders. “Niet te geloven om 11.00 uur alle gangpaden al vol”, twittert Harrij Schmeitz (Frugicom).

Foto Ton van der Scheer

Oost-Maarland – Akkerbouwer Rudolf Kempener (rechts) vult de plantmachine om 3 hectare grond onder goede omstandigheden van plantuien te voorzien. “Een maand eerder dan normaal”, vertelt Kempener. “Extreem vroeg. Het weer is goed, daarvan willen we profiteren. Eind juni hopen we te rooien.” Kempeners plantuienareaal is al jaren stabiel. Hij teelt in totaal 20 hectare uien, waaronder ook nog 3 hectare rode. De verwerking heeft hij helemaal in eigen hand en hij levert aan grossiers voor afzet in Nederland, Duitsland en België.

Foto Twan Wiermans

Beheer
WP Admin