AlgemeenAchtergrond

Twee nieuwe gevallen vlekziekte legpluimvee

De Gezondheidsdienst voor dieren heeft deze week twee nieuwe vlekziektegevallen vastgesteld in de omgeving van Maarsbergen.

Het aantal bedrijven met vlekziekte staat nu op drie. De situatie met betrekking tot de acute snotbesmettingen (Coryza) en besmettingen met Salmonella Gallinarum onder pluimvee in de Gelderse Vallei wordt wat rustiger.

Dat meldt dierenarts Teun Fabri van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. De afgelopen week zijn er geen snot besmettingen bijgekomen. De laatste salmonellabesmetting dateert van eind vorige week. In totaal zijn er in de Gelderse vallei nu 17 bedrijven besmet met coryza en 10 bedrijven met salmonella gallinarum.

Fabri durft niet te stellen dat de problemen met snot en salmonella nu onder controle zijn. Daarvoor is het te vroeg. “We zien wel dat de meeste bedrijven hun hygienemaatregelen hebben aangescherpt.” Voor wat betreft vlekziekte zijn bedrijven met jonge koppels hennen aan het vaccineren geslagen, meldt Fabri. Dat is voor deze bedrijven een vrij prijzige aangelegenheid. De dieren worden geïnjecteerd en de kosten per dier bedragen al gauw zo’n 30 cent per dier.

De GD wil een enquète houden onder de pluimveehouders in de Gelderse vallei om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe de besmettingen zijn binnen gekomen. De adviescommissie pluimveegezondheidszorg heeft dit plan van de GD goedgekeurd en stelt een bedrag van 10.000 euro beschikbaar.

De GD wil verder experimenteel onderzoek gaan doen om vast te stellen welke coryza-bacteriestam in de Gelderse Vallei actief is en onderzoeken hoe effectief de vaccins zijn tegen deze bacterie. Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft nog geen definitieve financiering afgegeven voor dit onderzoek, meldt vice voorzitter Jan Wolleswinkel van het PPE. “We hebben wel groen licht gegeven voor de eerste onderzoeksstappen die de GD wil doen. We hebben gezegd dat dit belangrijk is en dat de GD de meest noodzakelijke dingen moet doen. De kosten zullen worden gedekt uit het budget voor volgend jaar.”

Beheer
WP Admin