AlgemeenAchtergrond

‘Tuta absolutavrij gebied voor export naar VS’

Nederlandse teelt, handel en het ministerie van LNV onderzoeken de mogelijkheid om tuta absolutavrije gebieden te creëren, om zo de export naar de Verenigde Staten overeind te houden.

Volgens telersvoorman Tiny Aerts had de sector het importverbod moeten voorkomen met strengere maatregelen. De Verenigde Staten beschouwt Nederland officieel als besmet gebied voor tuta absoluta (mineermot) en legt strenge eisen op voor de tomatenexport.

De Amerikanen willen product uit tuta absolutavrije gebieden. Nederlandse regio’s met veel pakstations en import uit Zuid-Europa, zoals West-Nederland en Limburg, lijken hiervoor niet in aanmerking te komen. De mineermot komt binnen met importstromen uit Spanje.
Volgens een woordvoerder van handelskoepel Frugi Venta wordt nu gekeken naar regio’s in Nederland waar geen pakstations en import zijn, zoals in Noord-Nederland.

“We kijken of we de export deels uit die gebieden kunnen laten plaatsvinden, of door strenge aanpassingen aan de bedrijven in besmette gebieden”, zegt beleidsmedewerker Inge Ribbens van Frugi Venta. ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts waarschuwde in december dat bedrijven zich te weinig aantrekken van de risico’s van tuta absoluta. De hygiënevoorschriften waren te vrijblijvend. “We hadden strikter moeten handelen en misschien bij landbouwattachées in de VS moeten laten zien dat we er alles aan doen om besmetting tegen te gaan.”

Nederland mist een instrument om juist in te grijpen bij dergelijke handelsrisico’s, denkt hij. “Steeds meer bedrijven doen teelt én handel, met grotere risico’s als gevolg. Het enige dat de primaire sector kan doen is een verordening via het Productschap Tuinbouw afkondigen. Daarvoor moet draagvlak zijn, maar dit kan de sector ook veel geld kosten.” Volgens het PT is voor het afdwingen van een hygiëneprotocol een te groot controle-apparaat nodig.

ZLTO en PT zien beide kans voor compartimentering zoals eerder bij een importverbod uit Japan.

Beheer
WP Admin