AlgemeenAchtergrond

Trekkerbouwers verliezen terrein door vooruitzichten

De beurzen waren in het begin van de week wat in mineur maar ze krabbelen voorzichtig op. Of het herstel duurzaam is, hangt vooral af van het vertrouwen in een goede oplossing voor de Griekse financiële tragedie.

Hoewel de olieprijs nog kwakkelt, trekken de prijzen voor graan en soja na een forse daling vorige week weer aan. Toeleveranciers aan boeren zoals Yara, Syngenta en machinebouwers kunnen hiervan in het verloop van de week waarschijnlijk van profiteren.

De laatste dagen leverden een fors aantal van de 25 bedrijven op de AgD-index nog fors terrein in. Met name de machinefabrikanten zagen hun beurswaarde flink afnemen. Op zichzelf heeft dat niets te maken met de prestaties in het afgelopen kwartaal. Agco en Case New Holland noteerden keurige cijfers en de winst van John Deere bleek voor de achtste keer in de laatste negen kwartalen beter dan analisten verwachtten.

De winstverwachting voor de komende kwartalen is echter licht naar beneden bijgesteld. Analisten vrezen dat het negatieve scenario dat John Deere, wereldwijd de grootste, schetst, nog zal worden overtroffen door de werkelijkheid.

De prijzen voor grondstoffen als staal gaan omhoog en de Braziliaanse economie groeit minder hard dan verwacht. Brazilië geldt als grootste groeimarkt voor de afzet van landbouwmachines. De reactie van beleggers lijkt wel wat overtrokken: de Noord-Amerikaanse landbouw is immers de belangrijkste markt, en in goede conditie.

Beleggers reageren waarschijnlijk uiterst positief op de overname van de Franse yoghurtmaker Yoplait door General Mills, die vooral sterk is in ontbijtgranen en met Yoplait een stevige poot in de zuivel krijgt. Yoplait is een wereldwijd merk met groeimogelijkheden in India en China, waar het gebruik kan maken van het netwerk van het Amerikaanse bedrijf.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin