AlgemeenOpinie

Toename vlekziekte bij pluimvee met vrije uitloop

Het aantal gevallen van vlekziekte bij pluimvee met uitloop neemt de laatste jaren toe.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In 2008 stelde de GD bij tien bedrijven een infectie met vlekziekte vast. In 2009 was dat bij veertien bedrijven. Vlekziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae, die breed in de omgeving voorkomt. “Vlekziekte is vooral bekend in de varkenshouderij, waar de bacterie grote rechthoekige vlekken veroorzaakt. In de pluimveehouderij veroorzaakt de ziekte veel sterfte”, vertelt pluimveedierenarts Merlijn Kense van de GD.

“De bacterie is een omgevingsbacterie, die kippen kunnen oplopen als ze buiten lopen. Dieren vertonen hierbij vergelijkbare symptomen als bij een Salmonella Gallinarum-besmetting.” Het behandelen van een zieke koppel is lastig. “De sterfte is hoog. Behandelen met antibiotica is mogelijk, maar daarbij mogen de eieren niet afgeleverd worden”, zegt Kense.

In de praktijk wordt de ziekte aangepakt door zieke en dode dieren snel te verwijderen en de overige dieren te vaccineren. “Ook worden soms hele koppels afgevoerd, maar dat is een keuze van de ondernemer. De schade wordt niet vergoed”, aldus Kense. Tegen vlekziekte bij pluimvee is een goed vaccin beschikbaar. “We adviseren bedrijven die besmet zijn geweest minimaal de eerste drie opvolgende ronden te vaccineren tegen vlekziekte. Dit kan bij de opfokbedrijven”, aldus de pluimveedierenarts. Vlekziekte kan via huidwondjes ook mensen infecteren. Het veroorzaakt pijnlijke zwellingen.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin