AlgemeenNieuws

Toename in multiresistente bacteriën in Europa

Brussel – Bacteriën zijn steeds vaker resistent tegen meerdere soorten antibiotica. Dat blijkt uit cijfers van de European Centre for Disease Control (ECDC), de Europese tegenhanger van het RIVM.

ECDC komt jaarlijks met nieuwe cijfers over antibioticaresistentie en het gebruik van antibiotica. Het instituut schat dat jaarlijks 25.000 Europeanen sterven door infecties door resistente bacteriën.

De nieuwe gegevens laten zien dat de laatste vier jaar de multiresistente bacteriën Klebsiella pneumoniae en E. coli in meer dan een derde van de Europese landen flink zijn toegenomen. In sommige lidstaten is er een stijging van 25 procent, andere laten zelfs een stijging van meer dan 60 procent zien. In Nederland stijgt het aantal infecties door Klebsiella pneumoniae die resistent zijn voor carbapenem-antibiotica ook. In de eerste veertig weken van 2012 ging het om 37 gevallen, aldus gegevens van het RIVM.

Volgens directeur van de ECDC Marc Sprenger leidt de multiresistentie ertoe dat patiënten, die een infectie oplopen met deze bacteriën, alleen nog behandeld kunnen worden met laatste redmiddelen zoals de antibiotica carbapenemen. Uit de gegevens van ECDC blijkt ook dat het gebruik van dit middel antibiotica tussen 2007 en 2010 flink is toegenomen.

“De groei in multiresistentie is zorgelijk”, aldus Robert-Jan Smits van de Europese Commissie (EC). Volgens Smits is er meer onderzoek nodig en moet er door de EC meer geïnvesteerd worden. “Middels het actieplan dat in 2011 is gelanceerd werken we al samen met de EU lidstaten en het bedrijfsleven om huidige antibiotica slimmer in te zetten en nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Dit gaan we de komende tijd voortzetten”.

Er is ook goed nieuws te melden. De Staphylococcus aureus die resistent is tegen het antibiotica methilicine (MRSA) laat een dalende of stabiliserende lijn zien in de meeste Europese landen. “Maar we moeten de vinger aan de pols houden want een kwart van de Staphylococcus bacteriën is resistent in meer dan 25 procent van de Europese landen (voornamelijk Oost en Zuid Europa”, aldus Sprenger.

Beheer
WP Admin