AlgemeenNieuws

Thieme tegen ‘laboratoriumstallen’

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) maatregelen neemt tegen de trend dat er steeds meer SPF-bedrijven komen.

Op deze Specific Pathogene Free-bedrijven worden extra hygiënemaatregelen genomen, waarmee veehouders proberen specifieke ziektekiemen zoals bijvoorbeeld PRRS, mycoplasma, schurft of snuffelziekte buiten de deur proberen te houden. Hierdoor hebben de bedrijven een hogere gezondheidsstatus. Thieme vindt deze managementmaatregelen een ongewenste manier om het antibioticagebruik te verlagen. Thieme spreekt van laboratoriumstallen. Ze roept Dijksma op deze trend van laboratoriumstallen te stoppen, omdat dit volgens haar niet de weg is die Nederland op moet gaan.

Thieme probeerde tijdens het debat in de Tweede Kamer steun te krijgen voor haar strijd tegen SPF-bedrijven. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wilde zich nog niet direct achter Thieme scharen. “Maar u kent onze zorg over megastallen. Ik schrok ervan toen ik over de SPF-bedrijven hoorde. Dit is niet mijn manier van dieren houden. Elk dier helemaal opgesloten in een stal is niet onze wens”, aldus Van Dekken. SP-Kamerlid Henk van Gerven steunt Thieme wel. Hij is bezorgd over de gevolgen van de steeds strengere eisen voor het veehouderijsysteem. Van Gerven vindt dat de problematiek op een heel andere manier moet worden aangepakt dan de huidige weg. “Dieren moeten niet worden opgesloten in stallen”, vindt Van Gerven.

D66-Kamerlid Gerard Schouw reageert dat een steriele vorm van veehouderij niet zijn voorkeur heeft. De staatssecretaris wil de SPF-bedrijven niet aanpakken. “Die bedrijven werken aan minder antibioticagebruik en minder dierziekten. Als we dit gaan aanpakken, bijten we onszelf in de staart.”

Beheer
WP Admin