AlgemeenAchtergrond

‘Terrorismebestrijding Nederland effectief’

Het lijkt er sterk op dat de terrorismebestrijding in Nederland tot op heden daadwerkelijk effect heeft gehad.

Dat schrijft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) aan de Tweede Kamer. “Deze conclusie is gerechtvaardigd”, stelt de bewindsman althans.

Het resultaat komt niet alleen door het werk van de afzonderlijke diensten, maar ook door hun samenwerking, meldt de minister. Bij het effect en de samenwerking zijn eerder vraagtekens gezet, onder meer in de Kamer.

Een studie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van zijn departement, die strafzaken tegen terroristen in de jaren 2001 – 2005 beslaat, laat volgens Hirsch Ballin zien “hoe breed vertakt en actief terroristische netwerken in die periode in ons landen konden zijn”.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de terroristische dreiging tegen Nederland vooral vanuit het buitenland komt, zegt de bewindsman. “De binnenlandse netwerken – of wat daar nog van over is – zijn ernstig verzwakt door justitieel ingrijpen, onderlinge verdeeldheid en gebrek aan leiderschap.”

De slagkracht van degenen die met geweld hun politiek-religieuze doelen willen nastreven, is in Nederland ,,gaandeweg steeds kleiner geworden”, noteerde Hirsch Ballin.

Beheer
WP Admin