AlgemeenAchtergrond

Terreurnetwerk achter aanval op cartoonist

De Somalische man die gisteravond probeerde het huis van de Deense cartoonist Kurt Westergaard binnen te dringen, heeft banden met de Somalische terreurgroep Al-Shabaab. Dat meldde de Deense inlichtingendienst PET, schrijft de krant Politiken.

De poging tot moord op cartoonist Kurt Westergaard wordt door de PET in verband gebracht met terrorisme”, aldus een verklaring van de dienst. ,,De gearresteerde heeft nauwe banden met de Somalische terroristische organisatie al-Shabaab en leiders van al-Qaeda in Oost-Afrika.”

Ook verdenkt de PET de man van terroristische activiteiten tijdens zijn recente verblijf in het oosten van Afrika. ,,De arrestatie is onderdeel van een langlopend onderzoek van de PET naar terreurgerelateerde netwerken die ook aan Denemarken verbonden zijn”, aldus de inlichtingendienst, die benadrukt dat de onderzoeken los stonden van de bedreigingen van Westergaard.

De PET loofde de manier waarop Westergaard vrijdagavond handelde. De tekenaar vluchtte naar zijn badkamer, die tevens de beveiligde ruimte in het huis is. Daar wist hij tijdig het alarm in te drukken. ,,De veiligheidsmaatregelen die zijn ingevoerd om Kurt Westergaard te beschermen, hebben hun doeltreffendheid bewezen”, zei PET-chef Jakob Scharf.

Beheer
WP Admin