AkkerbouwAchtergrond

‘Termijnmarkt is magisch’

Met de Nedato-garantieklikpool profiteren telers van hogere prijs op de termijnmarkt.

De aardappelcoöperatie Nedato introduceerde vorig seizoen de garantieklikpool. 20 ton per hectare gaat rechtstreeks in de garantiepool met een bodemprijs van €7 in week 10. De prijs van de overige 20 ton kunnen telers zelf bepalen door de aardappelen af te dekken op de termijnmarkt.

DCA handelt de transacties af. Nedato verkoopt de aardappelen fysiek. Telers ontvangen de termijnmarktprijs minus een prijsafhankelijke afslag en de correctie voor de leveringsweek. De winst die op de termijnmarkt wordt gemaakt, vloeit terug in de pool.

Waarom is Nedato met de garantieklikpool begonnen?
„Onze vaste pooltelers wilden wel mee doen op de termijnmarkt. Die heeft toch altijd nog iets magisch. Daarnaast wilden contracttelers twee jaar terug een alternatief voor de almaar dalende contractprijzen. Veel telers zien op tegen de kans op enorme bijbetalingen. Bij ons hoeft dat niet.”

Zonder bijstorten?
„Inderdaad. Wij financieren de bijstortingen in het seizoen bij oplopende prijzen op de termijnmarkt. Telers betalen hier wel een afslag voor. De eventuele rentekosten worden in het poolresultaat verrekend.”

Aviko heeft ook zo’n contract.
„Ja. Maar bij Nedato kunnen telers vanaf 1 juli klikken en komt de behaalde winst of verlies op de termijnmarkt altijd in de pool terecht.”

Alleen leden mogen meedoen?
„Klopt. Nedato garandeert voor de 20 ton in de pool een bodemprijs van €7 per 100 kilo. Dit is gedekt met een reservering ofwel geld dat onze leden hebben opgebouwd. We willen voorkomen dat gasttelers deze pot leegtrekken in een slecht jaar. Dus moeten deelnemers lid zijn.”

Wat vinden telers ervan?
„Onze 30 tot 40 telers zijn positief. In 2009 zijn dat er meer.”

Maar hadden de telers ook financieel voordeel?
„In de zomer is geklikt voor €16. Maar helaas klikten afgelopen seizoen niet alle telers bij de hogere prijzen op de termijnmarkt.”

Wat doen jullie hieraan?
„Nedato geeft telers dit jaar het advies om voorafgaand aan het seizoen een duidelijk plan te maken. Bepaal vooraf voor welke prijs je wil klikken. Zo lopen telers de volgende keer de hogere prijzen niet mis.”

Haalt een teler met deze contractvorm wel de kostprijs?
„Dat is bij een pool pas achteraf te zeggen. Telers hebben bij dit contract in ieder geval de kans om te profiteren van korte momenten met hogere prijzen.”

Levert het meer op dan een contract bij de industrie?
„Ja. Op termijn wel. Kijk je 5 dan wel 10 jaar terug, uit meerdere onderzoeken blijkt altijd weer dat pools of de dagprijs meer opleveren dan de contracten. Dit komt omdat de prijspieken ten opzichte van de contractprijs in goede jaren bij pools vele malen groter zijn dan de dalen in slechte jaren.”

Allemaal tekenen dus?
„Dit is een prima instrument, maar wel met de kanttekening dat telers heel bewust met de termijnmarkt willen werken.”

Meer lezen over het garantiepoolklikcontract van Nedato.

Beheer
WP Admin