AkkerbouwAchtergrond

Termijnmarkt graan toont ander beeld dan fysieke markt

De graannoteringen staan deze week wat onder druk op de termijnmarkten, terwijl graan op de fysieke markt steeds duurder wordt.

In Chicago is mais tussen vorige week vrijdagavond en donderdagavond 4,3 procent goedkoper geworden. De tarwenotering moest in Chicago 0,7 procent inleveren. In Parijs werd mais in die peridoe 0,6 procent goedkoper. Maar de tarweprijs steeg in Parijs 2,1 procent in een week.

De fysieke markt laat hele andere schommelingen zien. In één week stijgt de maaltarwenotering in Rouen met 4,7 procent naar € 253,08. De prijs van voertarwe in Hamburg klimt bijna 7 procent naar 246 euro en de maisprijs in Rotterdam krijgt er in een week 6 procent bij en staat op 244 euro.

De noteringen op de termijnmarkten worden gedrukt door winstnemingen van speculanten. De prijsstijgingen op de fysieke markten worden onder andere veroorzaakt door de overstromingen in Australië. Wegen en spoorlijnen zijn onbruikbaar geworden, waardoor veel agrarische grondstoffen niet vervoerd kunnen worden. Bovendien zijn veel gewassen verrot door het vele water of flink in kwaliteit achteruit gegaan.

Daarnaast zijn er berichten over droogte in Argentinië, waardoor de soja en de mais in groei achterblijven. Het land heeft wel veel tarwe geproduceerd, zo blijkt nu de oogst bijna klaar is. Maar de overheid heeft de exportquota voor tarwe nog niet verruimd, zodat er weinig Argentijnse tarwe naar de wereldmarkt gaat.

In de grote graangebieden van de VS is het droog en koud. Er is weinig sneeuw gevallen, waardoor de tarwe niet goed beschermd is tegen strenge vorst. Daarnaast is er ook veel vraag naar graan. Zowel het wat beperkte aanbod als de grote vraag duwen de fysieke graannoteringen omhoog.

Beheer
WP Admin