AlgemeenAchtergrond

Termijnhandel in bloembollen levert belaste ROW-inkomsten op

Ondanks het gebruik van een Engelse onderneming en een op de Bahamas gevestigde onderneming wordt een termijnhandelaar in bloembollen in Nederland belast.

De inkomsten worden aangemerkt als Resultaat uit Overige Werkzaamheid (ROW).

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Arnhem de volgende:

Belanghebbende is actief in de bloembollentermijnhandel. Op advies van zijn adviseur maakt hij hierbij gebruik van een Engelse onderneming en een op de Bahamas gevestigde onderneming. Hij geeft de inkomsten die hij met de termijnhandel genereert niet aan. In 2006 kondigt de inspecteur aan dat hij op korte termijn – ter behoud van rechten – een IB-aanslag over 2002 aan belanghebbende zal opleggen. De inspecteur geeft daarbij aan dat hij er van op de hoogte is geraakt dat belanghebbende eigenaar c.q. gebruiker is van een Engelse vennootschap. De inspecteur wil daarom € 840.000 belasten als resultaat uit overige werkzaamheden.

Rechtbank Arnhem beslist dat de inspecteur de inkomsten uit de bloembollentermijnhandel terecht heeft aangemerkt als ROW-inkomsten. De rechtbank houdt er daarbij rekening mee dat belanghebbende een belangrijke rol in de tulpentermijnhandel speelde. Verder overweegt de rechtbank dat uit de feiten blijkt dat belanghebbende voor eigen rekening transacties met betrekking tot bloembollen heeft afgesloten en dat hij dat deed op een wijze die uitgaat boven normaal vermogensbeheer. De inspecteur heeft de inkomsten dan ook terecht aangemerkt als ROW-inkomsten. Volgens de rechtbank is daarbij niet van belang dat een bedrag is overgemaakt naar de bankrekening van de Engelse vennootschap. De rechtbank handhaaft de aanslag.

Meer informatie: Rechtbank Arnhem, MK, 16 juni 2009, nr. AWB 07/4639

Beheer
WP Admin