RundveeAchtergrond

Teleurgesteld in Nederlandse boeren

Sinds gisteravond is 100 % van de melkfabrieken in geheel Duitsland geblokkeerd. Wij hebben één buurman op 15 kilometer die nog leveren wilde.

We wilden met een groep boeren bij de buurman die zijn melk nog leveren wilde langs om hem nog te overtuigen, maar dat is niet meer nodig, want ook hij kan zijn melk niet kwijt. De schappen zijn leeg en bij McDonald’s is geen milkshake meer te krijgen.

Gisteravond vonden de eerste gesprekken plaats. De Duitse landbouwminister Seehofer was hierbij aanwezig. De eerste toezeggingen zijn binnen. Het Duitse zuivelindustrieverband gaat opnieuw met de supermarkten contracten afsluiten. Over langdurende oplossingen zijn de gesprekken nog gaande.

Meeste Nederlandse boeren leveren nog melk

Wij kijken natuurlijk ook naar wat er in Nederland gaande is. Wij geloofden dat als Nederland los ging, de melkfabrieken nog wat konden beleven. Maar helaas, wij zijn teleurgesteld in de Nederlandse boeren. Een groot deel levert nog steeds melk. Ook worden actieboeren bedreigd.

Kijk eens naar ons, wat wij nu gemeenschappelijk hebben bereikt. Een boer met 80 koeien staat hand in hand met een boer met 800 koeien. Deze boeren zitten momenteel om de tafel met de zuivelindustrie en minister. Acties werken alleen als we er gezamenlijk voor gaan.

Kostprijs melk is wel degelijk bekend

Er wordt gezegd dat melkveehouders hun kostprijs niet kennen. Denkt u nu echt dat deze boeren hun kostprijs niet elke maand opnieuw uitrekenen? Is de melkveehouderij in Oost-Duitsland niet heel professioneel? Het kostprijsverhaal doet er niet eens zoveel toe.

De boer die met een grote mond beweert dat de kostprijs omlaag moet, moet maar eens na gaan denken wat hij doet als de melkprijs onder zijn kostprijs komt? Nu kunnen we tenminste nog actievoeren, bij een nog lagere melkprijs kunnen we dit financieel helemaal niet meer trekken.

Huidige coöperaties deugen niet

Er wordt gesproken over de coöperaties, dat de boeren hier zelf invloed op kunnen uitoefenen. Coöperaties zoals nu bestaan zijn één grote leugen. Wij staan aan het hek van de coöperatie waar wij voor €80.000 aan aandelen in hebben zitten. De directeur is op zoek naar melk uit het buitenland. De leden zijn het hier niet mee eens. De meerderheid bedoel ik! De directeur gaat gewoon door met zijn zoektocht en noemt ons boeren letterlijk “dom”.

LTO Nederland moet zich schamen

De reactie van LTO Nederland is helemaal schandalig. Ze roepen boeren op om te stoppen met de leverstop zodat andere boeren er niet de dupe van worden. Door deze reactie zetten zij boeren tegen elkaar op. Ze doen alles voor het imago voor de sector, maar dit werkt juist averechts. Het Duitse Bauernverband begrijpt hier ook niks van. Ze willen in gesprek met LTO.

Doordraaien van groente en fruit mag wel?

Over ethische argumenten kunnen we ook nog wel even praten. Als groenten op de veiling niet de basisprijs halen worden ze door de versnipperaar gehaald. Wie maakt zich daar druk om? Denkt u dat wij ervan genieten om een prachtig kwaliteitsproduct weg te laten lopen?

Ook de argumenten over marktwerking begrijpen wij niet. Bij welke marktwerking wordt het product elke dag afgeleverd en kunt u aan het eind van de maand afwachten wat u ervoor zult krijgen?

Wij zouden het erg jammer vinden als de melkprijs hierdoor in Duitsland omhoog gaat en dat Nederland hierbij achterblijft, omdat er geen solidariteit was onder de boeren. Heel jammer voor de boeren die wél hun nek uitgestoken hebben.

Niet meeprofiteren van niks doen

Ook zou ik niet stakende boeren willen vragen wat zij doen als hierdoor de melkprijs wél omhoog gaat? Gaat u dan dit extra melkgeld bij de stakende boeren in de schadekas storten? Zou wel zo eerlijk zijn.

Beheer
WP Admin