AlgemeenNieuws

‘Telers zien door Ehec nut van solide Greenery’

Barendrecht – Niet-Coforta-leden willen in gesprek met The Greenery, omdat zij verwachten bij een grote organisatie minder kwetsbaar te zijn bij vraaguitval. Tegelijk is er geen zekerheid over de positie van de grootste telersvereniging Prominent komend jaar.

De aanloop van nieuwe telers is zichtbaar sinds de Ehec-crisis. Volgens algemeen directeur Philip Smits leidde dat al tot toezeggingen van telers voor het volgende seizoen. Een aantal telers zet nu – met toestemming van de bestaande afzetorganisatie – al product af via The Greenery.

De belangstelling is vooral gericht op Verkooporganisatie The Greenery en minder op Coforta Verkoop. Met veertig afzetmarkten heeft The Greenery meer mogelijkheden klappen op een markt op te vangen. Het basisareaal van telers dat volgend jaar levert aan The Greenery zal door de aanwas extra groeien, denkt de topman.

Toch hebben ook de handelsdochters fikse tikken gehad. ”De resultaten zijn ernstig negatief beïnvloed door de crisis. Dat is duidelijk.” De coöperatie keerde tot dusver aan voorschotten voor uitkering uit het EU-noodfonds al zo’n 3 miljoen euro uit aan telers. De klap bij het handelshuis Greenery was ook niet kleiner dan bij de nieuwe verkoop-bv Coforta Verkoop of de aangesloten telers. ”Dat zou een misverstand zijn. Er wordt wel meer gewerkt met contracten bij Greenery, maar dat zijn volumecontracten. Bij een prijs van 5 cent per kilo heb je daar niet veel aan. ”Telers die via Coforta Verkoop verkopen zijn dus niet harder geraakt dan de Greenery telers.”

Ondertussen is nog geen duidelijkheid over de toekomst van Prominent dat meer vrijheid wil binnen de Coforta-organisatie. Volgens Smits lopen gesprekken over een intensivering van de samenwerking nog, maar verwacht hij geen grote wijzigingen in het afzetmodel.

Beheer
WP Admin