AkkerbouwAchtergrond

Telers hebben begrip voor lange wachttijd na vrijgave Moerdijk

’s-Gravendeel – Spruitenteler Mark de Lijster (links) oogst spruiten met collegateler Wim de Jongh. De Lijster ligt ondanks de brand drie weken geleden op schema wat de oogst betreft.

Telers hebben begrip voor lange wachttijd na vrijgave Moerdijk

’s-Gravendeel – Spruitenteler Mark de Lijster (links) oogst spruiten met collegateler Wim de Jongh. De Lijster ligt ondanks de brand drie weken geleden op schema wat de oogst betreft. ”We oogsten niet meer op een perceel van 3 hectare, omdat die spruiten overrijp zijn. Deze spruiten zouden we ook zonder de brand nu oogsten.”
Woensdag startten de telers de oogst op nadat dinsdagavond het groene licht werd gegeven. De percelen liggen op 6 kilometer van Moerdijk en konden daardoor drie weken niet afzettten. De Lijster heeft toch begrip voor de lange wachttijd. ”Zekerheid dat product schoon is, is belangrijk.” Beide telers werken samen met een derde bedrijf. Zo kopen de bedrijven samen planten in, oogsten ze gezamenlijk en is de afzet onder één label (De Lijster CS) georganiseerd via Versdirect.nl.

Foto Roel Dijkstra Fotografie

Spunta’s komen prima uit de koeling

Uithuizen – Pootgoedteler Jaap Noordam uit het Groninger Uithuizen is tevreden over het afgelopen teeltjaar. De laatste Spunta’s, klasse A maat 55/65, worden geleverd en Noordam leest ze na uit de koeling. ”Het teeltseizoen viel op zich mee. We zitten op jonge grond tegen de kust, deze is goed draagkrachtig.” De rooiomstandigheden waren wel moeilijk. ”Je moet op je tellen passen en dat lijkt goed te hebben uitgepakt.” Van 30 hectare pootgoed ligt nog wat in de koeling om op een later tijdstip te leveren. ”Dat ziet er ook goed uit.”
Foto Koos van der Spek

’Laatste uien verkopen als ze goed zijn’

Creil – Medewerker Davy Mulder laadt de laatste uien van akkerbouwer Pieter Meulendijks uit het Flevolandse Creil. Meulendijks levert zijn 8 hectare uien in delen. Dat begon afland. ”Dat heb ik zo met de afnemer afgesproken. Ik krijg de dagprijs”, vertelt de akkerbouwer. ”De markt is nu goed. Ik wil niet wachten tot het minder wordt.” Meulendijks heeft geen mechanische koeling. ”De kwaliteit is hartstikke goed, nu verkopen is goed voor de export, die verantwoordelijkheid voel ik wel.” Over de prijs is hij tevreden. ”Dit is een beloning voor het werk. Ik klaag niet.”
Foto Alex de Haan

Cyclaamseizoen loopt ten einde

Bemmel – Potplantenkweker Gert Maters uit het Gelderse Bemmel bekijkt een van de laatste cyclamen. Het seizoen voor de cyclamen loopt ten einde. ”Het was een erg wisselvallig seizoen. Door het winterse weer was er aanmerkelijk minder vraag naar de planten. Ook de export naar Engeland en Duitsland liep minder goed, mede omdat het verkeer werd verhinderd door het winterweer”, vertelt de ondernemer. De prijsvorming van de cyclamen was daardoor ook matig.
Naast cyclamen teelt Maters ook Primula Obconica ”Touch me”, een Primula bestemd voor binnen. ”Van de traditionele Primula’s kregen veel mensen jeuk. Deze nieuwe Primula’s maken het stofje dat de jeuk veroorzaakt niet aan, waardoor ze ook geschikt zijn voor binnen”, zegt Maters. Het seizoen voor Primula’s begint nu. ”Door het donkere weer is de groei een tot twee weken achter ten opzichte van voorgaande jaren”, aldus Maters.
Maters teelt een miljoen potplanten per jaar. Naast Primula’s en Cyclamen produceert hij Impatiens New Guinea.
Foto Vidiphoto

Biggen op de brommer

Hanoi – Een man vervoert biggen op een motorfiets in de provincie Thanh Hoa in Vietnam. Het land wordt gezien als een opkomende markt in Azië. De Vietnamese economie groeide in 2010 met 7 procent. Omdat hier voor Nederland kansen liggen, brengen prins Willem-Alexander, prinses Maxima en staatssecretaris Bleker (ELI) in maart een bezoek aan Vietnam. Zij spreken daar onder andere over agro- en watertechnologie.
Foto ANP

Beheer
WP Admin