AkkerbouwAchtergrond

Telegraaf-ziekte

Soms lees je stukjes die zo krom staan van de vooroordelen, dat het een wonder is dat een krant ze plaatst. Maar voor De Telegraaf is dat geen probleem, dat dagblad maalt niet om een vooroordeel meer of minder.

Nu las ik een stuk van ene Edwin Timmer over de biologische landbouw stampvol vooroordelen. Eko-klanten zijn hippe betweterige tweeverdieners, maar verder loopt niemand er warm voor, zegt ie. Het is en blijft een niche-markt voor gelovigen en subsidies zijn zinloos.

Tegenstrijdigheid

Allereerst spreekt hij zichzelf tegen. Net nadat hij heeft gezegd dat spuiten met gif amper nog gebeurt, beweert hij dat akkerbouwers een zeer strikt spuitschema hanteren. Anders, schrijft Timmer, ‘zou de schimmelziekte fytoftora zo ongenadig om zich heen slaan, dat elk veldje piepers werd weggevaagd’. Dus er wordt nog wel wat afgespoten.

Aardappelen

Het feit dat bio-aardappelen überhaupt groeien, is slechts te danken aan het strenge spuitschema van de gangbare boeren, oordeelt hij. Je hoeft geen verstand van aardappelen te hebben om te zien dat hij zelf ook erg gelovig is. Hij gelooft in de gangbare landbouw. Dat is geen ramp. Maar waarom dan zo eenzijdig geschreven?

Lang voor de biologische aardappelen phytophthora krijgen, zweeft het al in het rond. Dit jaar is het zelfs helemaal niet uit de lucht geweest: bij opslagplanten werd het al in maart aangetroffen. Veel gangbare percelen zijn al aangetast
en hoewel biologische aardappelrassen een hogere resistentie hebben, vertonen ook die volop haarden. Bij mij is het kritieke punt genaderd en ik ga maandag branden.

Als het aan mijzelf lag, zou ik liefst nog minstens een week wachten. Het betreffende ras heeft een hoge resistentie voor de knol. Maar omdat de buren vatbaardere aardappelen telen, zie ik mij genoodzaakt in te grijpen, ook al is de opbrengst niet hoger dan 12-15 ton per hectare. Ik gehoorzaam hiermee het Masterplan Phytophthora.

Nuance

Kijk, dit is nu een andere kant van het verhaal. Nu zou ik kunnen zeggen, versus Timmer: gangbare aardappelen groeien alleen dankzij het strenge brandschema van de biologische boeren. Maar dat vind ik te goedkoop. Ik schrijf niet voor De Telegraaf!

L CODE=”C09″>« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin