AlgemeenAchtergrond

Tekort aan koelmiddel dreigt bij bedrijven

SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, luidt de noodklok over bestaande koelinstallaties bij bedrijven.

Veel ondernemers zijn te laks geweest bij het ombouwen van zo’n installatie en zij kunnen volgend jaar ernstig in de problemen komen bij bedrijfsprocessen.

Het gaat om installaties waarbij het koelmiddel R22 wordt gebruikt. Op grond van Europese milieuregels mag dit middel niet meer gebruikt worden vanaf 1 januari 2010. Tot 1 januari 2015 mag nog wel R22 gebruikt worden dat vrijkomt bij installaties die gesloopt worden, mits het middel gerecycled is. Volgens SenterNovem heeft meer dan de helft van de koelhuizen die bederfelijke waar opslaan nog steeds een R22-installatie en geldt dat ook voor ongeveer 10 procent van de supermarkten. Het percentage in verpleeghuizen en andere instellingen en in bijvoorbeeld datacenters is onbekend.

Volgens directeur Henry Kruiper van de brancheorganisatie NVKL zullen de installateurs onvoldoende van dit middel hebben, omdat er na recycling slechts 20 tot 25 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid opnieuw bruikbaar is. Bovendien voorspelt hij een grote vraag naar gerecycled R22 in het buitenland. De investeringen voor ombouw of vervanging kunnen van bedrijf tot bedrijf variëren van een paar duizend euro tot enkele miljoenen euro’s.

Beheer
WP Admin