RundveeNieuws

Tekenziekte eist tol bij rundvee Nieuw-Zeeland

Hamilton – Op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland zijn tot nu toe al 700 melk- en vleeskoeien op ruim 100 bedrijven gestorven aan de ziekte Theileriose. Dat meldt zuivelorganisatie DairyNZ.

De ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Theileria orientalis en wordt overgebracht door teken. Besmetting met de ziekte leidt tot bloedarmoede en in ernstige gevallen tot de dood. De symptomen lijken op die van melkziekte, zoals zwak en wankel op de benen staan. De slijmvliezen en genitaliën kleuren bovendien bleek.

De verspreiding van de ziekte in een bepaalde regio wordt geschat aan de hand van een modelberekening. De Nieuw-Zeelandse overheid gaat ervan uit dat als de ziekte op een bedrijf is vastgesteld, de overige bedrijven in een straal van 5 kilometer dan ook besmet zijn. Omdat de weersomstandigheden voor de teken, de overbrenger van de parasiet, dit jaar gunstig zijn geweest, is er vrees voor grote verspreiding van de parasiet.

Theileria orientalis is al zo’n 30 jaar aanwezig in Nieuw-Zeeland en mondiaal verspreid. Volgens de Gezondheidsdienst van Dieren in Deventer zijn er geen besmettingen bekend in Nederland.

Beheer
WP Admin