AkkerbouwAchtergrond

Tegenstrijdige adviezen

Met de uitleg van Opticrop over het grote spuitinterval van 12 dagen was ik nog niet tevreden. Ik dacht: klopt het wel wat ze zeggen? Laat ik hun concurrent Dacom maar eens bellen.

Met de uitleg van Opticrop over het grote spuitinterval van 12 dagen was ik nog niet tevreden. Ik dacht: klopt het wel wat ze zeggen? Laat ik hun concurrent Dacom maar eens bellen.

Na dat telefoontje was ik iets meer gerustgesteld. Ook Dacom registreerde een kleine infectiekans vorig weekend. Afhankelijk natuurlijk van de individuele situatie bij een teler geven zij een spuitadvies. De uitkomst was in ieder geval dat verreweg de meeste aardappeltelers niet hoefden te spuiten.

Maar wat zeggen voorlichters dan? Ian Hale van Profyto vindt het maar niets wat de adviessystemen adviseren. Hij noemt 12 dagen wachten in deze fase van het groeiseizoen onverantwoord. Volgens hem moeten telers iedere 6 tot 7 dagen spuiten. Met eventueel een 25 % lagere dosering.
Conclusie: de heren zijn het niet met elkaar eens. Maar wie er nu echt gelijk heeft?
Dat klonk mij zeer opmerkelijk in de oren. 12, ja inderdaad, 12 dagen niet spuiten. Ik dacht meteen: hier wil ik meer van weten, want dit advies begrijp ik niet. Maar misschien dacht ik stiekem wel: hebben ze geen fout gemaakt? Want zeg nu zelf: in deze periode van het seizoen groeit het gewas ongelooflijk snel. Op veel plekken is al phytophthora gevonden. En er waren buien op komst.
Ik heb maandag direct de productspecialist Kees Vogelaar van Opticrop, leverancier van het Prophy-systeem, gebeld. Hij kon het mij uitleggen.
Kortweg komt het hier op neer. Mede met behulp van de weersgegevens berekent een computerprogramma wat de risico’s op een besmetting zijn (ziektedruk) en of de weersomstandigheden gunstig zijn voor sporen om daadwerkelijk het gewas binnen te dringen (infectiekans).
Wat bleek? De ziektedruk was laag. Daarnaast was het droog weer. Hierdoor kunnen de toch aanwezige sporen die toch op de plant komen geen schade veroorzaken. Volgens Vogelaar is het dan niet nodig een gewas volledig beschermd te hebben. Wachten met spuiten was gerechtvaardigd.

« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin