AkkerbouwAchtergrond

Tegenslagen drijven BASF naar VS voor onderzoek gentechniek

BASF verplaatst het onderzoek naar gentechniek van de EU naar de VS. Het agroconcern stopt in de EU met genetische modificatie. De tegenstand was groot en BASF moest enkele grote tegenslagen incasseren. Voor gentechnologie moet je niet in de EU zijn, maar in de VS.

De beslissing van BASF om te stoppen met genetische modificatie in de EU doet veel stof opwaaien. Tegenstanders van genetische modificatie zien het als een overwinning. Voorstanders vrezen dat de EU zich nog meer afsluit van de wereld.

BASF Plant Science gaat de onderzoeksfaciliteiten voor biotechnologie bij planten verplaatsen naar de VS. Het agroconcern constateert een groot gebrek aan draagvlak voor genetische modificatie bij politici, consumenten en boeren in de EU.

Het bedrijf heeft dat aan den lijve ondervonden. Het kostte BASF dertien jaar om een teelttoelating voor de Amflora-aardappel te bemachtigen. In maart 2010 kreeg BASF de toelating. Amflora is genetisch zo veranderd dat het alleen amylopectinezetmeel produceert. Voor de zetmeelproducent is dat aantrekkelijk omdat ze niet meer het amylosezetmeel uit de aardappelen hoeven te verwijderen.

De Amflora-aardappel is de tweede teelttoelating in de EU. In 1998 kreeg Monsanto een teelttoelating voor MON810, een maisras dat genetisch zo is veranderd dat het is bestand tegen insecten. Een groot aantal lidstaten heeft de teelt van MON810 echter verboden, een teken dat gentechniek in de EU ter discussie staat.

Na de toelating van Amflora vroeg BASF voor nog drie rassen een teelttoelating aan in de EU: Fortuna, Amadea en Modena. Dat laatste ras kocht BASF vorig jaar van Avebe.

Maar BASF kreeg drie grote tegenslagen te verwerken. In Zweden raakte in september 2010 een partij Amflora-aardappelen vermengd met Amadea-aardappelen. Dat gebeurde nota bene op het teeltbedrijf van BASF zelf. Het gaf het vertrouwen in gentechniek een flinke knauw. Als zelfs BASF de aardappelen al niet uit elkaar kan houden, hoe moet dat dan straks in de praktijk?

Een tweede tegenslag volgde in september vorig jaar. Toen deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in een zaak die was aangespannen door imkers. Zij vrezen dat hun honing onverkoopbaar wordt als er pollen in komen van transgene planten.

Het Hof oordeelde dat deze honing niet zonder toestemming mag worden verkocht en dat het etiket dan moet vermelden dat het transgene bestanddelen bevat. Volgens de Europese rechter doet het er niet toe of de stoffen bewust of onbedoeld aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd. De uitspraak heeft verregaande gevolgen voor alle vermengingen met transgene bestanddelen. BASF vindt dat de uitspraak onvoorziene gevolgen heeft.

De derde tegenslag betreft het vinden van akkerbouwers die Amflora willen telen. Dat is BASF niet gelukt. Om hun afzet te beschermen eisen de handelshuizen van hun aardappeltelers een verklaring dat ze geen GMO-gewassen verbouwen. Geen teler die zijn vingers wil branden aan een contract met BASF.

Voor BASF is maar één conclusie mogelijk. Voor de ontwikkeling van transgene gewassen moet je niet in de EU zijn, maar in de VS.

Beheer
WP Admin