AkkerbouwAchtergrond

Tarweprijs maakt pas op de plaats

De tarweprijs maakt een pas op de plaats na de rally van eind vorige week. Toen schatte het Argentijnse ministerie van landbouw de tarweproductie op 8,8 miljoen ton.

Dat is een paar miljoen ton minder dan analisten hadden verwacht. Maar begin deze week zei het ministerie dat een fout was gemaakt, waardoor de tarweprijs weer onder druk stond. Analisten dachten even dat Argentinië de export van tarwe verder zou belemmeren, maar dat is dus niet aan de orde.

De tarweprijs klom dinsdag een beetje op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Russische exporteurs kunnen onvoldoende tarwe leveren. De telers weigeren te leveren na de recente prijsstijging. De waarde van een contract wordt in Rusland blijkbaar anders beleefd dan in westerse landen.

De maisprijs blijft onder druk staan. De oogst in de VS verloopt voorspoedig en de hectareopbrengsten zijn hoog. Dat geldt ook voor sojabonen.

De akkerbouwers in Oekraïne konden vorige week volop wintertarwe zaaien en liepen de achterstand wat in. Maar het risico op uitwintering is groot. In Rusland blijft de achterstand met inzaaien groot, al bagatelliseert de overheid het probleem.

Het HPA noteert 205 euro per ton voertarwe, geleverd in Rotterdam. Dat is 6 euro meer dan vorige week. Het is de hoogste notering sinds begin juli, maar wel 54 euro lager dan vorig jaar eind oktober. De beurs in Groningen verhoogt de tarweprijs met 7 euro naar 189 euro. Goes deed er 4 euro bij en noteert 179 euro voor voertarwe en 182 euro voor maaltarwe.

Prognose: prijshoudend.

Beheer
WP Admin